Az ukrajnai konfliktus diplomáciai lezárását sürgette kedden Narendra Modi indiai miniszterelnök a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-as országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozóján, kiemelve, hogy a háború árát a szegények fizetik meg. Beszédében közös erőfeszítéseket sürgetett annak érdekében, hogy az egész világon biztosítsák a stabilitást és a békét. 

India's Minister of Environment Bhupender Yadav delivers a speech at the Sharm el-Sheikh International Convention Centre, in Egypt's Red Sea resort city of the same name, during the COP27 climate conference on November 15, 2022
Narendra Modi indiai miniszterelnök
Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

Felhívta emellett a figyelmet a globális ellátási láncok meggyengülésére, és hangsúlyozta: 

egyre nagyobb nyomás nehezedik a szegénységben élőkre világszerte.

Hozzátette, a világ még nem ocsúdott fel a pandémia okozta nehézségekből sem, egyelőre mindig nem heverte ki a járványügyi intézkedések hatásait, a háború pedig további terheket ró az emberekre. 

A mindennapi élet így is állandó harc a szegénységben élők számára. Nem tudnak megbirkózni az újabb szerencsétlenséggel

 – fogalmazott. Megegyezést sürgetett egyúttal a műtrágya- és gabonaszállítás ügyében, kiemelve: a ma műtrágyaválsága a holnap élelmiszerkrízise. 

Bár India hivatalosan nem ítélte el Oroszország Ukrajna elleni invázióját, Modi szeptemberben leszögezte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ma nem a háború korát éljük. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb hadifelszerelés-szállítója, és az indiai gyógyszerészeti termékek negyedik legnagyobb felvevőpiaca. India emellett az ukrajnai háború kezdete óta intenzíven növelte az orosz olaj- és szénvásárlásokat, Oroszország júliusban India harmadik legnagyobb szén-, májusban pedig második legnagyobb olajszállítójává lépett elő. 

Kína is egységre és együttműködésre buzdította a nemzetközi közösséget. Hszi Csin-ping kínai elnök kijelentette, hogy 

határozottan ellenezni kell az élelem és az energia politikai eszközként vagy fegyverként való felhasználását. Egyúttal az egyoldalú szankciók és a korlátozások felfüggesztése mellett foglalt állást.

GHAZIABAD, UTTAR PRADESH, INDIA - 2022/06/12: A child fills a container with water from a roadside water pipeline leakage in Ghaziabad. Slum children collect drinking and daily use water from a roadside water pipe leakage. (Photo by /SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Pradeep Gaur / Getty Images

Kína ellenzi Oroszország kizárását a G20-csoportból és más nemzetközi szervezetekből – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter a csúcstalálkozón, a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott kétoldalú találkozóján. Zaharova közlése szerint Lavrov António Guterres ENSZ-főtitkárral is kétoldalú találkozót tartott. 

Az orosz külügyminiszter nem vett részt az állam- és kormányfők hivatalos ebédjén, de a második munkaülésen fel fog szólalni. Az orosz állami média szerint a csúcstalálkozó vége előtt, még kedd este visszatér Moszkvába. 

G20: Zelenszkij megmondta, mi kell a háború befejezéséhez

Az orosz–ukrán konfliktus lehetséges befejezésének tervét ismertette, a G20-csúcstalálkozón videokapcsolaton elmondott beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Később Nagy-Britannia miniszterelnöke, Rishi Sunak bejelentette, hogy további öt hadihajót építtetnek, 4,2 milliárd font értékben a BAE Systems védelmi vállalattal. A védelmi minisztérium szerint a szerződéssel 1700 munkahely fennmaradását támogatják a következő évtizedben a BAE Systems govani és scotstouni telephelyén. Az új generációs, tengeralattjárók elhárítására is képes fregattok tizenkét 23-as típusú hadihajót váltanak le a brit haditengerészetnél. A fejlesztések ellenére Sunak továbbra sem akar elköteleződni elődje, Liz Truss vállalása mellett. Truss azt ígérte, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) három százalékára emeli a védelmi kiadásokat.