Közélet

Házi őrizetbe került az orosz tábornok, aki egy mosógépet kért a sorozótiszttől

A katonai vezetőnek egy moszkvai toborzóirodát kellett volna megtekintenie, az irodát vezető kollégájától egy mosógépet kért, hogy elnéző legyen vele szemben.

Letartóztatták és házi őrizetbe helyezték Ivan Mertviscsev orosz tábornokot, aki a gyanú szerint egy mosógépet kért fizetségként azért cserébe, hogy elnéző legyen egy moszkvai toborzóirodával szemben. A hatóságok szerint a tábornok tisztában volt vele, hogy a létesítmény borzasztó állapotban van, a mozgósítás alapvető előírásait sem tudták teljesíteni. 

VORONEZH, RUSSIA - 2022/09/26: A crowd of people in the lobby of the recruiting office during the mobilization in Voronezh. On February 21, Russian President Vladimir Putin signed a decree on the so-called partial mobilization. According to this document, almost all men aged 18 to 65 can be called up for military service. Some of these people can be sent directly to the war with Ukraine. Along with protests against the mobilization, many Russian citizens greeted this decree with enthusiasm. In Voronezh, almost every day, groups of people gather in the military registration and enlistment offices, ready to go to serve. In the military registration and enlistment office of the Comintern district, a line of mobilized men even formed, since the institution was not ready to work in the new conditions.
Fotó:  Mihail Tokmakov / Getty Images

Hogy mégis pozitív jelentést írjon, nem mást kért cserébe, mint egy 70 ezer rubel (458 ezer forint) értékű gépet. Azt mondta az alatta szolgáló irodavezetőnek, hogy ha teljesíti a kérését, minden rendben lesz – írja a The Moscow Times című hírportál. 

Az azonban nem így tett, a mosógép megvásárlása helyett egyszerűen feljelentette a hatóságoknál. Mertviscsev elismerte bűnösségét, ezért a tárgyalásáig nem kellett börtönbe vonulnia, otthonában várhatja a pert, amelyen akár 12 év börtönbüntetést is kaphat. Az elég valószínű, hogy katonai karrierje ezzel véget ért. 

Az orosz titkosszolgálat közben nyomozást is indított az ügyben, és megpróbál utánajárni, hogy a tábornok követett-e már el hasonló bűncselekmény(eke)t. 

Mertviscsev esete csak egy újabb jele annak, hogy mekkora káoszban zajlott le a szeptemberben elrendelt részleges mozgósítás Oroszországban, amelynek eredeti célja az volt, hogy besorozzanak 300 ezer tartalékos katonát, és Ukrajnába küldjék őket harcolni. Ez végül úgy-ahogy sikerült, ám közben ennek sokszorosa, több százezer orosz fiatal döntött úgy, hogy elmenekül hazájából. Főleg amiatt, mert a hírek szerint még véget sem ért a sorozás. A hírek szerint a Kreml titkos sorozásokat hajt végre az országban, így elkerülhetők az újabb tömegjelenetek. 

Titkos mozgósításokkal töltheti fel hadseregét Oroszország

A szeptemberben elrendelt sorozás nem hozott átütő eredményt, a frontra kivitt tartalékos katonák semmilyen fordulatot nem hoztak a háború menetében.

 

Oroszország sorozás mosógép vesztegetés
Kapcsolódó cikkek