Kevesebb mint négy év alatt az ötödik választását rendezte Izrael kedden, és az exit poll felmérések szerint egy régi ismerős alakíthat kormányt: Benjamin Netanjahu. Nála több időt senki sem töltött az izraeli kormányrúdnál: összesen tizenöt évet, a legutóbb 2009 és 2021 között. 

A 73 éves Netanjahu ellen jelenleg is eljárás folyik korrupciós vádakkal, amelyeket tagad.

A választás végeredményére még várni kell, a felmérések szerint azonban a jobboldali szövetség meglepetésre 61-62 mandátumot, tehát többséget szerezhetett a 120 tagú knesszetben – jelentette a Reuters.

A legtöbb mandátumra Netanjahu Likudja tehet szert Jaír Lapid, a magyar származású jelenlegi miniszterelnök Van Jövő pártját megelőzve.

Israeli Prime Minister Lapid in Germany
Jaír Lapid miniszterelnök. Fotó: Bernd von Jutrczenka / AFP

Harmadik erőként a Netanjahut támogató ultranacionalista Vallásos Cionizmus lista futhat be meglepően nagy támogatással, 15 mandátumot szerezve. Ehhez a csoporthoz tartozik a Zsidó Erő, a radikális Ben Gvir pártja, akinek a részvétele a kormányzásban szemöldököket emelhet Washingtonban és más szövetségesek körében. Ben Gvir tagja volt a Kach nevű csoportnak, amely szerepel az izraeli és amerikai terrorista figyelőlistákon, Gvirt magát pedig egyszer rasszista uszításért ítélték el – írta a Reuters.