Több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi az amerikai félidős törvényhozási választáson magyar idő szerint szerda reggel, az utolsó urnazárások után.

Election Vote Button 2022, Closeup of election vote button with text that says 2022, egyesült államok, választások
Fotó: Getty Images

A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok hat olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át a jelenlegi állás szerint.

A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol jelenleg, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.

A FiveThirtyEight elemző portál becslései szerint 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be magyar idő szerint szerda hajnalig az alsóházba.

A száztagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött.

A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

USA-választás: Így áll a félidős választás

Az Amerikai Egyesült Államok félidős választásáról folyamatosan frissülő cikkben számol be a VG.