Közélet

Románia szerint nem létezik moldovai nyelv, az ukránok ne is állítsák

Furcsa kérést intézett a román külügyminiszter ukrán kollégájához.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter felkérte a NATO külügyminiszteri értekezlete kapcsán Bukarestben tartózkodó Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, hogy Ukrajna ismerje el: „nem létezik az úgynevezett moldovai nyelv” – számolt be szerdán az Agerpres hírügynökség a román külügyi tárca közleménye alapján.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Bogdan Aurescu kedd este találkozott Dmitro Kulebával. A román diplomácia vezetője megerősítette, hogy Bukarest határozottan támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi épségét. Biztosította az ukrán diplomácia vezetőjét Romániának az ukrán néppel vállalt szolidaritásáról, valamint arról, hogy továbbra is támogatni fogja az ukrán menekülteket diplomáciai, humanitárius, pénzügyi téren egyaránt. Aurescu arra is kitért, hogy Románia a nyugati partnerekkel együttműködve támogatja Ukrajna újjáépítési erőfeszítéseit.

Ugyanakkor Aurescu miniszter megismételte a román fél arra vonatkozó ismételt kérését, hogy az ukrán fél ismerje el: nem létezik úgynevezett moldovai nyelv

– idézte a minisztérium közleményét az Agerpres hírügynökség.

A közlemény arra is kitér: Dmitro Kuleba köszönetet mondott román hivatali kollégájának, hogy meghívást kapott a NATO-külügyminiszterek bukaresti értekezletére, és háláját fejezte ki a román hatóságok ukrán néppel szembeni szolidaritásáért. Az ukrán külügyminiszter ugyanakkor nyitottságát fejezte ki a két ország közötti együttműködés elmélyítésére „a jószomszédi viszony és Ukrajna európai értékekhez való visszafordíthatatlan közeledésének szellemében”.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek