Újra korlátozásokat vezetett be a koronavírus terjedésének megakadályozására az ausztrál régióban közlekedő hajóin az óceánjárókat üzemeltető Carnival Cruise Lines vállalat, miután az éppen Sydney-ben kikötő Majestic Princess nevű üdülőhajó fedélzetén múlt hét végén 800 fertőzöttet azonosítottak – jelentette a The Guardian a honlapján pénteken.

A hajókra ezentúl csak olyan utasok szállhatnak fel, akik korábban kaptak koronavírus elleni védőoltást, vagy rendelkeznek friss negatív teszteredménnyel. 

Az utazás idején a zárt helyiségekben és bizonyos kültéri rendezvényeken is újra kötelező lesz maszkot viselni – tudatta a vállalat közleményében. Hangsúlyozták, nagyon fontos, hogy mindenki együttműködjön az elővigyázatosságból bevezetett újabb korlátozások betartásában, mert a Covid-esetek száma gyorsan emelkedik.

Passenger ships sail on masks. A metaphor for travel under the covld 19 epidemic. Health risks of large cruise tourism.reopen concept.coronavirus. Passenger ships sail on masks. A metaphor for travel under the covld 19 epidemic. Health risks of large cruise tourism.reopen concept.coronavirus.
Fotó: Huang Evan / Getty Images

A Majestic Princess nevű óceánjárón 3300 turista vett részt egy 12 napos, Új-Zélandra tartó hajóúton. Az utasok közül nagyjából 800-nak lett pozitív a koronavírustesztje, mielőtt partra szállhattak volna Sydney-ben múlt hét végén. Az eset a Ruby Princess üdülőhajó rossz emlékét idézte fel: 2020 márciusában, a koronavírus-világjárvány kirobbanásának idején Ausztráliában 28 halálesetet és több mint 600 megbetegedést kapcsoltak a hajó fertőzött utasaihoz.

Új-Dél-Wales, Queensland és Victoria szövetségi államban két hét alatt több mint kétszeresére ugrott az új koronavírusos esetek száma annak ellenére, hogy a hatóságok viszonylag kevés tesztet végeznek. Új-Dél-Wales és Victoria államban együttesen 48 267 új esetet jelentettek pénteken, míg két héttel korábban ez a szám még csak 22 676 volt.

Kigyulladt a Carnival Cruise egyik óceánjárója

A hajón tartózkodó 2500 utas és 1100 fős személyzet közül senki nem sérült meg.