Közélet

Visszakozik Zelenszkij, miután nyilatkozata kivágta a biztosítékot

Visszakozott Volodimir Zelenszkij, miután Joe Biden vitatta a Lengyelországban felrobbant rakétákkal kapcsolatos álláspontját. Az ukrán elnök nem látja esélyét egy tűzszüneti megállapodásnak.

Miután Joe Biden haragosan rászólt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mintha tompította volna korábbi állítását, miszerint csak egy orosz rakéta okozott halálos robbanást ezen a héten Lengyelországban, és legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy egy ukrán csapat is kivizsgálja az esetet – írja a Bloomberg. Volodimir Zelenszkij azt mondta: katonai tisztviselői közölték vele, hogy a robbanás helyén lévő kráterről készült felvételek arra utalnak, hogy nem pusztán egy ukrán légvédelmi rakéta maradványai okozhatták.

Fotó: Dimitar Dilkoff

Joe Biden amerikai elnök viszont a Fehár Ház által kiadott közleményben nem tekintette bizonyítottnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentését arra vonatkozóan, hogy Ukrajnának semmilyen szerepe nem volt abban, hogy kedden rakéták csapódtak be Lengyelországban. Az amerikai közlemény kiadása után próbált korrigálni az ukrán elnök.

Nem tudom száz százalékban – azt hiszem, a világ sem tudja száz százalékban, hogy mi történt

– mondta Zelenszkij csütörtökön a szingapúri Bloomberg New Economy Forumon adott interjújában. „Nem mondhatjuk konkrétan, hogy ez Ukrajna légvédelme volt.”

A rakétabecsapódások, amelyek során két ember meghalt Lengyelországban, az ukrán határtól hat kilométerre lévő farmon, kijózanítóan mutattak rá arra a veszélyre, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja átterjedhet a NATO-tagországok határain, és nyílt konfliktust indíthat el az atomhatalmak között.

Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán nyomozók a lengyelországi helyszínre mennek, hogy csatlakozzanak a robbantással kapcsolatos vizsgálathoz. A varsói illetékesek arról tájékoztattak, hogy minden összegyűjtött bizonyítékot bemutatnak Kijevnek.

Az ukrán elnök azt is kijelentette, hogy az Oroszország által 2014-ben annektált Krím félsziget visszavétele, valamint az ország régóta megszállt, keleti Donbász régiójának felszabadítása a feltétele a kilenc hónapja tartó háború befejezésének. Mint mondta, egy egyszerű tűzszüneti megállapodás „trükkjébe” nem egyeznének bele.

 

rakétabecsapodás orosz-ukrán háború Lengyelország
Kapcsolódó cikkek