Közélet

A herszoniak januártól nem használhatják a hrivnyát

A megbízott orosz hatóságok megtakarításaik rubelre való átváltására szólították fel a herszoni lakosságot.

A Herszon megye orosz megszállás alatti részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát. 

Volodimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója a Telegramon kedden közzétett videóüzenetében a hrivnya gyors elértéktelenedésével indokolta a lépés szükségességét. Az ukrán gazdasági problémák miatt a fizetőeszköz hamarosan semmit sem fog érni – jelentette ki. 

Közölte, hogy minden bank köteles átváltani a hrivnyát rubelre.

2023. január 1-jétől csak rubelben lehet fizetni az üzletekben és a szolgáltatásokért

– figyelmeztetett Szaldo. Hozzátette, hogy lesznek bizonyos bankok, ahol jövőre is át lehet váltani a megtakarításokat rubelre. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a hrivnya értékének 50 százalékát elvesztette a dollárral szemben.

Ukraine conflict - ruble
 Orosz rubel bankjegyek.
 Fotó: Picture Alliance via Getty Images

Az oroszok még októberben, Herszon annektálását követően bejelentették, hogy a rubel lesz a hivatalos fizetőeszköz a térségben.

Luhanszkban és Donyeckben ez már egy ideje így van. Herszont Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyével együtt csatolták az Oroszországi Föderációhoz. A lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

Herszon megyében az ukrán csapatok az elmúlt időszakban visszafoglalták Herszon városát és több más települést, azonban a régió nagy része továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll.

Megingathatatlannak tűnik az ukrán hrivnya: meddig lehetséges a stabil árfolyam fenntartása Ukrajnában?

Az elmúlt hónapban a bankközi piacon a 40-41 hrivnyás (425-435 forint) érték dominált, amit látszólag az ukrán energetikai rendszer ellen folytatott rakétatámadások sem tudtak megtörni.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek