A háborút majdnem biztosan diplomáciai úton, tárgyalásokkal fogják lezárni, de ennek igazságos, tartós békének kell lennie, nem pedig hamis békének – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a The Wall Street Journal által szervezett pódiumbeszélgetésen.

U.S. Secretary of State Antony Blinken delivers a speech during a visit at the Romanian Athenaeum in Bucharest, Romania, on November 29, 2022. - Blinken attends the meeting of NATO Ministers of Foreign Affairs in the Romanian capital. (Photo by Vadim Ghirda / POOL / AFP)
Fotó: Vadim Ghidra / AFP

Blinken szerint ha Oroszország nem képes elérni jelenlegi műveleteivel azt, hogy Kijev megadja magát, akkor megkísérli befagyasztani a konfliktust. Ez azt jelenti, hogy tűzszünet lép életbe, de Moszkva a megszerzett területek sorsáról nem fog tárgyalni, hanem megtartja őket, ami azonban nem oldaná meg a konfliktust. Hozzátette: amíg Moszkva nem mutat érdeklődést egy kézzelfogható diplomáciai megoldás iránt, addig nem lesz előrelépés, ha viszont megteszi, Washington segíteni fog.

A tárcavezető kifejtette, hogy alapvetően az ukránok döntenek arról, hogy merre, mikor és hogyan akarnak tovább haladni, és ebben élvezik az Egyesült Államok támogatását.

Az amerikai politikus közölte, hogy az Egyesült Államok az Európai Unióval, a Világbankkal, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, valamint más szereplőkkel összehangoltan dolgozik azon, hogy Ukrajna hozzájusson azokhoz az erőforrásokhoz, amelyekre szüksége van az orosz támadásokban megsérült áramhálózatának kijavításához és helyreállításához.

Az amerikai külügyminiszter a rendezvényen megerősítette: folytatják Ukrajna ellátását azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik számára az önvédelmet, az orosz erőkkel szembeni ellenállást, elfoglalt területeinek visszafoglalását, valamint folytatódik a gazdasági és humanitárius segítségnyújtás is.

Az Oroszország területén történt közelmúltbeli robbanásokkal kapcsolatban – amelyek orosz közlés szerint ukrán támadások eredményei –, Blinken leszögezte: ezekhez a jelentésekhez nincs mit hozzáfűznie. Hozzátette: Ukrajnában a valóság ma az, hogy egész területét rakétabecsapódások érik, mivel Oroszország megpróbálja lebénítani az ország energiahálózatát.