Észak-koreai drónok hatoltak be Dél-Korea légterébe hétfőn. A drónok megsemmisítésére kiküldött egyik dél-koreai KA-1 vadászgép lezuhant, egyelőre ismeretlen okból. A dél-koreai vezérkari főnökök szerint több, pilóta nélküli észak-koreai drón lépte át a Korea-közi határt. 

Fotó: AFP

Ez az első alkalom 2017 óta, hogy észak-koreai drónok megsértették Dél-Korea légterét. A drónok a határ menti Kjonggi tartománynál léptek dél-koreai légtérbe. Ebben a tartományban található a főváros, Szöul is. A drónokat Gimpóban, Kanghvado-szigeten és Phadzsuban észlelték, emiatt közel egy órára felfüggesztették a Szöul közelében található Gimpo és Incshon nemzetközi repülőtéren a járatok fogadását.

Dél-Korea először figyelmeztető lövéseket adott le a drónokra, majd az időközben levegőbe emelkedett vadászgépek és harci helikopterek parancsot kaptak a drónok megsemmisítésére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a drónokon van-e fegyver és hogy a behatolók közül mennyit sikerült lelőni.

Bevetés közben a dél-koreai légierő egy KA-1 repülőgépe egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant Szöultól mintegy 140 kilométerre keletre. Mindkét pilóta életben van.

A hétfői incidens három nappal azután történt, hogy Dél-Korea bejelentette: Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, öt nappal korábban pedig ugyancsak két, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki legújabb fegyvertesztjei részeként.