BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút: havazásra, hóátfúvásokra kell készülni

Elkezdték az előszórási, preventív sószórási munkákat, ugyanakkor az autósoknak is fel kell készülni a téli útviszonyokra.

Az időjárási előrejelzések alapján a 2022–23-as téli szezon első országos havazása lehet esedékes a hétvégén. 

Fotó: Varga György / MTI

A legtöbb, akár 10-15 centiméter friss hó az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb pontjain hullhat. 

A Magyar Közút közlése szerint elkezdték az előszórási, preventív sószórási munkákat, ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük során az intenzív havazás mellett időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülnie az autósoknak, 

főleg Észak-Dunántúlon és a Bodrogközben, ahol a 70-75 kilométer per órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek.  

A közútkezelő ezért arra kér mindenkit, hogy a következő napokban még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas járművekkel induljanak el.  

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék a vasárnap déli órákig. Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. 

A nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély 1–6 centiméteres hóréteg kialakulására ezt követően vasárnap este az Ózd–Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén hullhat további 1–5 centiméter friss hó.

A munkagépek 80 mérnökségi telephelyről indulnak el a 31 ezer kilométeres közúthálózatra és a több mint 3000 településen átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.