Az Iszlám Állam terrorszervezet egy oroszországi toborzóhálózatának felszámolásáról számolt be hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Az FSZB szerint az Iszlám Állam támogatói az uráli és észak-kaukázusi régióban harcosokat toboroztak Szíriába és Ukrajnába az orosz hadsereg elleni harcra. A tájékoztatás értelmében a szervezőt és a hálózat tíz tagját a tavaly december óta eltelt időszakban vették őrizetbe Dagesztánban, Csecsenföldön, Tyumeny megyében és a Hanti-Manysi Autonóm Körzetben.

A vádlottaktól kommunikációs eszközöket, készpénzt és személyi számítógépeket foglaltak le, amelyeken fotó- és videóanyagokat tároltak a terrorista hálózat tagjainak a szíriai és ukrajnai harci cselekményekben való részvételéről. További nyolc, időközben Szíriába távozott gyanúsított ellen nemzetközi körözést adtak ki.

A terrorista csoport két tagját időközben hosszú szabadságvesztésre ítélték. Az FSZB és az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a csoport tagjainak az Iszlám Állam külföldről küldött utasításokat.