Javában zajlik az uniós nagykövetek találkozója, a hétfő esti megbeszélés magyar szempontból legfontosabb napirendi pontja a hazánknak járó, 7,5 milliárd eurónyi forrás sorsa, de egyéb, uniós szinten lényeges kérdések is terítékre kerülnek.

Euro banknotes on the map of Europe, selective focus. Concept for european economy, eurozone countries Euro banknotes on the map of Europe, selective focus. Concept for european economy, eurozone countries
Fotó: Oleg Elkov

A hivatalos menetrend szerint a résztvevők elsőként  az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelkeret kérdéskörét vitatják meg. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő este azt közölte, hogy Magyarország továbbra sem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, de Magyarország saját költségvetéséből hajlandó lenne támogatni a háború sújtotta országot. Erre a célra 187 millió eurót különített el a magyar kormány.

Hétfő este döntés születhet a globális minimumadóról is. A Világgazdaság értesülései alapján itt is sikerült áttörést elérni, az Tanácsa ugyanis hozzájárult, hogy a magyar iparűzési beleszámítson a globális minimumadóba, ennek értelmében a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

A hazai szemmel leginkább várt döntést a Magyarországot megillető helyreállítási alap 7,5 milliárdos forrásairól ezt követően hozhatják meg a nagykövetek.