A WNBA sztárját, Brittney Grinert csütörtökön szabadlábra helyezték, miután a Biden-adminisztráció megegyezett Moszkvával arról, hogy a sportolót kiengedjék egy fegyverkereskedőért cserébe írja a CNBC

Fotó: AFP

Joe Biden amerikai elnök a megegyezést az Egyesült Arab Emírségekben írta alá, Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos azonban továbbra is börtönben maradt Oroszországban. A lépés az egyik legnagyobb horderejű fogolycsere Moszkva és Washington között a hidegháború óta.

Az amerikai sportolóra kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek Oroszországban. 

A kosárlabdázó februárban drogbirtoklás miatt került börtönbe.  

A 31 éves Grinert a seremetyjevói repülőtéren állították elő, mivel a táskájában kannabisztartalmú olajat találtak,

amelyet az ügyészség állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást a kosaras ellen. A kosárlabdázóért cserébe Oroszországnak kiadták Viktor Bout, aki 11 évet töltött börtönbe az Egyesült Államokban. A fegyverkereskedő eredetileg 25 évnyi börtönt kapott. 

Whelan 16 éves börtönbüntetését tölti, miután kémkedéssel vádolták meg, amit az Egyesült Államok mai napig tagad. Azok, akik ismerik a szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat, azt mondják, hogy az oroszok megtagadták Whelan szabadon bocsátását. Az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyetlen orosz kém sincs az ő börtönükben, így senkivel sem tudnák kicserélni az amerikai férfit, akit 2018 decemberében egy moszkvai szállodában vették őrizetbe.