Brittney Griner kétszer nyert olimpiai aranyérmet az amerikai kosárlabdacsapat tagjaként és a Phoenix Mercury csapatának 31 éves centere hétszer az All Star gála csapatában is helyet kapott. A sportoló azonban úgy tűnik világpolitikai játszmák kereszttüzébe keveredett, amikor szombaton az orosz hatóságok őrizetbe vették a Moszkvához közeli Seremetyjevó repülőtéren, mondván a csomagjában elektromos cigarettához való, ám hasisolajjal töltött patronokat találtak – írja a CNN.

Fotó: ARIS MESSINIS

Az orosz vámhatóság szerint 

a kosarast egy kábítószerkereső kutya buktatta le, ugyanazon a napon, amikor Vlagyimir Putyin a nyugati szankciókat háborús cselekményekhez hasonlította. 

A sportolónő felesége, Cherelle Griner ugyancsak még szombaton az Instagrammon tett közzé egy közös képet, amit a felesége helyzetével kapcsolatban aggodalmukat kifejezők felé intézett köszönetnyilvánítással kezdett, továbbá megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a rajongók részleteket szeretnének megtudni, ám mégis azt kérte, hogy tartsák tiszteletben magánéletüket, miközben a sportoló biztonságos hazajuttatásán dolgoznak.

Brittney Grinner – sok más WNBA játékoshoz hasonlóan – az amerikai szezon szünetében a jól fizető orosz bajnokságban játszik, az UMMC Ekaterinburg csapatában. Az orosz bűnügyet nyitottak az ügyben, mely legrosszabb esetben akár 10 évre is rácsok mögé zárhatja a kosárlabdázót. Az amerikai külügyminisztérium szűkszavúan csak annyit közölt, hogy minden külföldön letartóztatott amerikai esetében készek biztosítani a megfelelő konzuli szolgáltatásokat.