Kinevezték az ENSZ iráni tényfeltáró bizottságának három tagját, az ő feladatuk lesz, hogy kivizsgálják a perzsa állam hatóságainak a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését – jelentette be a világszervezet Emberi Jogi Tanácsa.

Fotó: AFP

A feltételezett emberijog-sértések felderítésére létrehozott, független vizsgálatot lefolytató testületet három nő fogja vezetni: a pakisztáni Sahín Szardar Ali, az argentin Viviana Krsticevic és a bangladesi Szara Hosszain.

A bizottság feladata összegyűjteni, rendezni, elemezni és megőrizni az ilyen jogsértésekre vonatkozó bizonyítékokat esetleges jogi eljárásokban. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa november végén határozott az iráni karhatalomnak a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépése kivizsgálásáról. A tanács 47 tagországából 25 szavazott igennel, 6 ellenében és 16 tartózkodás mellett az előterjesztésre.

Mindazonáltal bizonyos fokú bírálatok érték a közösségi médiában egy pakisztáni szakértő kinevezését, miután Pakisztán egyike volt azon országoknak, amelyek a bizottság megalakításáról szóló határozat ellen szavaztak. A világszervezet viszont hangsúlyozta: a kiválasztási folyamatban az volt a fontos, hogy jól képzett, pártatlan szakemberek kerüljenek a testületbe.

Teherán a belügyeibe való beavatkozásként értékelte, és elítélte a tanács lépését, mondván, a vizsgálóbizottság tagjait nem fogja beengedni az országba.

A közel-keleti országban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Fogva tartása alatt, szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták. Jogvédők szerint a csaknem három hónapja tartó megmozdulásokon legalább 18 ezer embert vettek őrizetbe, 500-an veszthették életüket, s a tüntetéshullámmal összefüggésben iráni sajtójelentések szerint eddig legalább 28 embert halálra ítéltek. 

Újabb kivégzés Iránban

Iránban ismét kivégeztek egy embert az ősz óta tartó kormányellenes megmozdulásokkal összefüggésben, akit Meshed városában nyilvánosan felakasztottak. A vád szerint a férfi novemberben, az északkelet-iráni Meshedben késelt meg több embert, közülük négyet megsebesített, és tette után megpróbált külföldre szökni.