Ukrajna külügyminisztere hétfőn közölte, hogy kormánya azt a célt tűzte maga elé, hogy február végére békecsúcsot tartson, lehetőleg az ENSZ-ben António Guterres főtitkár lehetséges közvetítőjeként, az oroszországi háború évfordulója körül. 

KULEBA, Dmitro
Fotó: Efrem Lukackij

Az AP hírügynökségnek adott interjújában Dmitro Kuleba leszögezte, hogy Oroszország csak akkor kaphat meghívást egy ilyen csúcstalálkozóra, ha az ország először a háborús bűnökkel foglalkozó bíróság elé néz.

Kuleba azt is elmondta, hogy „teljesen elégedett” Volodimir Zelenszkij elnök múlt heti egyesült államokbeli látogatásának eredményeivel, és elárulta, hogy az Egyesült Államok kormánya külön tervet készített a Patriot rakétaüteg rövid időn belüli üzemkésszé tételére.

Kuleba a külügyminisztériumban adott interjúban kijelentette, hogy Ukrajna mindent megtesz, hogy 2023-ban megnyerje a háborút, hozzátéve, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik.

„Minden háború diplomáciai úton végződik – mondta. – Minden háború a csatatéren és a tárgyalóasztalnál tett lépések eredményeként ér véget.” Az ukrán kormány azt szeretné, ha február végére lenne békecsúcs. „Az Egyesült Nemzetek Szervezete lehetne a legjobb helyszín ennek a csúcstalálkozónak a megtartására, mert itt nem arról van szó, hogy szívességet teszünk egy bizonyos országnak” – mondta.

Ukrajna azt követeli, hogy Oroszországot zárják ki az ENSZ-ből

Fosszák meg Oroszországot az ENSZ Biztonsági Tanácsában a vétójogától, sőt zárják ki az egész ENSZ-ből – követeli Ukrajna. Az ukrán külügyminiszter-helyettes emellett még azt is közölte egy a DPA német hírügynökségnek adott interjúban, hogy egyetlen dolgot kért karácsonyra: még több fegyvert.