Megbukott a szlovák kormány a csütörtöki parlamenti bizalmi szavazáson. Eduard Heger kormányának felmondása mellett 78 képviselő szavazott. A jelenlévő 102 képviselő közül 78-an szavaztak a kormány bukására, 20-an ellene, ketten tartózkodtak, ketten pedig nem szavaztak. Az OĽANO képviselői még a szavazás előtt elhagyták a termet.

Eduard Heger Fotó: AFP

A Szabadság és Szolidaritás  (SaS)párt bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a szlovák kormány ellen. A liberálisok még szeptemberben váltak ki a négypárti koalícióból. A parlamentben 20 képviselőjük van jelen. A bizalmatlansági indítvány benyújtásához 30 képviselőre volt szükség. Igor Matovič pénzügyminiszter csütörtökön felajánlotta lemondását, ha az SaS visszavonja bizalmatlansági indítványát és támogatja a költségvetést.

A liberálisok több hónapon át tartó koalíciós válság után, szeptemberben léptek ki az akkor még négypárti kormánykoalícióból, azzal vádolva Hegert és Igor Matovic pénzügyminisztert, hogy feldúlják az országot. Az SaS kormányból való távozását megelőző koalíciós válság legfőbb látható oka a Richard Sulík és Igor Matovic közti személyes viszály, illetve az utóbbi által kidolgozott néhány népjóléti intézkedésjavaslat volt, amelyeket az SaS nem támogatott.

A Heger-kabinet az SaS távozása óta eltelt három hónapban parlamenti kisebbségben kormányzott. Ellenzékbe kerülésük óta a liberálisok a parlamentben kizárólag saját érdekeiket figyelve támogatták vagy éppen ellene voksoltak a kormánypárti javaslatoknak.

A pozsonyi kormányzás jövője egyelőre kérdéses, egy új kormánykoalíció létrehozása és az előrehozott választások lehetősége egyaránt felmerült. A kormány bukása után levegőben lóg a jövő évi költségvetés is, amelynek elfogadása éppen a bizalmatlansági indítvány miatt tolódott későbbre. Amennyiben nem fogadják el a jövő évi költségvetést, és így az ország költségvetési provizóriumban kezdi a jövő évet, kérdésessé válik a lakossági energiaárak befagyasztását lehetővé tévő - a kormány által néhány hete bejelentett - intézkedés megvalósíthatósága is.