Közélet

Meghalt Pelé

Nyolcvankét éves korában, hosszú betegség után meghalt Pelé.

Nyolcvankét éves korában meghalt a brazil futballsztár, a sokak által az évszázad játékosaként ünnepelt Pelé – közölte az egykori sportoló ügynöke az Associated Press hírügynökséggel.

(FILES) In this file photo taken on June 13, 1961 Brazilian striker Pelé, wearing his Santos jersey, smiles before playing a friendly soccer match with his club against the French club of "Racing", in Colombes, in the suburbs of Paris. - Brazilian football icon Pele, widely regarded as the greatest player of all time and a three-time World Cup winner who masterminded the 'beautiful game', died on December 29, 2022 at the age of 82, after battling kidney problems and colon cancer.
Fotó: AFP

A Sky News beszámolója szerint a Santos FC egykori sztárját, akit széles körben minden idők egyik legnagyobb labdarúgójaként tartanak számon – Maradona, Puskás, Ronaldo és Messi mellett emlegetve a nevét –, november 29. óta a Sao Paulo-i Albert Einstein Izraelita Kórházban kezelték. 

Egy karácsony előtt készült orvosi jelentés kimutatta, hogy szív- és veseelégtelenség miatt ápolásra szorul, mivel 2021 szeptembere óta vastagbélrákkal küzd.

Pelé – eredeti nevén Edson Arantes do Nascimento – 15 évesen a Santosban, egy évvel később pedig a brazil válogatottban kezdett játszani, és 17 évesen, az 1958-as világbajnokságon robbant be a futballvilágba.

Nemzetközi pályafutása során három világbajnokságot nyert – 1958-ban, 1962-ben és 1970-ben –, az egyetlen játékos, aki ezt elérte.

PELÉ
2008. június 25-én készült kép Peléről az életéről szóló King’s Marks című kiállítás megnyitóján, Brazíliavárosban. Fotó: Eraldo Peres / MTI / AP / Eraldo Peres

Húszéves pályafutása során a brazil világbajnok focista 1957 és 1977 között 757 gólt szerzett 831 meccsen. A Santos úgy tudja, a góljai száma megközelítette az ezret. Pelé először 1958-ban nyert világbajnokságot a brazil válogatottal, majd az 1962-es és 1970-es vb-n is a csúcsra jutott. A válogatott színeiben 92 találkozón 77 gólt szerzett.

A sportág egyetlen háromszoros világbajnoka négy hete került palliatív, hospice ápolás alá, és a katari foci-vb alatt sokan imádkoztak az életéért. 

A héten rosszabbodott az állapota, és a lánya kedden még azt mondta, hogy nincs életveszélyben, a rákbetegsége elleni szerek adagolását állítják be az orvosok. Azután viszont légúti fertőzést is kapott, és antibiotikumokkal is kezelték. 

Orbán búcsúja Pelétől: elment a legnagyobb

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook- és Twitter-bejegyzésekben búcsúzott a 82 éves korában elhunyt brazil futballsztártól.

A katari vb idején – miközben sokan arról vitáztak, ki a világ legnagyobb játékosa – vált virálissá az interneten egy videó, amely azt mutatta be, hogy rengeteg futballelemet és trükköt – amelyekkel aztán a sztárok, mint Maradona, Messi, Ronaldinho, Neymar és a többiek csodálatot váltottak ki – tőle leshettek el azt utódok.

 

Pelé gyász
Kapcsolódó cikkek