Véget ért a Marson az InSight küldetése – jelentette be az amerikai űrhivatal (NASA). Az űrhivatal szerdai közleménye szerint az InSight földi irányítócsoportja már nem tud kapcsolatba lépni a Mars-szondával, amiből arra következtettek, hogy a napelemei lemerültek.

Fotó: AFP

A NASA közölte, hogy bár a további kommunikációra nincs nagyon remény, továbbra is figyelik, hátha sikerül fogniuk a Mars-szonda jelzését. Az InSight utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel.

Az űrhivatal már májusban jelezte, hogy a szonda nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát, mert 

napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek, 

szeizmométere csak júliusig tudja regisztrálni a marsrengéseket. Arról is előre tájékoztattak, hogy a missziót formálisan az év végén szüntetik meg.

Hamarosan nagy tolongás lesz a Holdon, az Orion sikere után elindult a japánok fehér nyula

A Hakuto lehet az első magánűrszonda, amely a Hold felszínére jut.

Az InSight négyéves küldetése alatt több mint 1300 rengést észlelt és feltérképezte a vörös bolygó rengésveszélyes régióit. A Mars-szonda 2018 novemberében érkezett a Marsra a szeizmikus hullámok tanulmányozására, ami a bolygóképződés tanulmányozásában nyújthat segítséget a tudósoknak.

Láttam a küldetés indítását és érkezését, és miközben egy űreszköztől való búcsúzás mindig szomorú, az InSight által végzett lenyűgöző kutatások okot adnak az ünneplésre

– mondta el Thomas Zurbuchen, a NASA washingtoni tudományos missziós igazgatóságának helyettes vezetője. Mint hozzátette: a szondától kapott szeizmikus adatok nemcsak a Marsról, hanem más sziklás égitestekről, köztük a Földről is rengeteg információval szolgálnak.

Az InSight a NASA második marsjárója, amely működésének a vörös bolygón szálló por vet véget: az Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban. Az InSight irányítói abban reménykedtek, hogy a Marson jellemző erős szélviharok segíthetnek megtisztítani a szonda napelemeit, de ez nem történt meg.

A NASA két másik működő marsjárója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak.