Felbocsátották vasárnap a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 rakétáját a floridai Cape Canaveralból a japán Ispace vállalat Hakuto-R kereskedelmi Holdra szálló űrszondájával, amely a tervek szerint körülbelül öt hónap múlva ér célba.
 

Fotó: AFP

2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve lesz, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él. Az űrszonda várhatóan április végén landol, mégpedig a Hold északi féltekéjén, a Hidegség tengerén (Mare Frigoris) lévő Atlasz-kráternél. Siker esetén a Hakuto lesz az első magánűrszonda, amely a Hold felszínére ér.

A misszió célja többek között az, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrügynökség (JAXA) kisméretű robotját.

A jármű a holdfelszínt tanulmányozza majd, valamint saját mozgásképességét és a különböző földi anyagok holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkopikus és hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

A tervek szerint a rakéta egyúttal a NASA víznyomok után kutató egyik műholdját is Hold körüli pályára állítja.

A misszió mérföldkőnek számít az Egyesült Államok és Japán űrkutatási együttműködésében, miközben az ukrajnai háború miatt holtpontra jutott az amerikai–orosz együttműködés ezen a téren.
Az Ispace bejelentette, hogy 2024-ben és 2025-ben is tervez Holdra szállást.
A vasárnapi indítást eredetileg két héttel korábbra tervezték, de végül a SpaceX további rakéta-ellenőrzésekre hivatkozva elhalasztotta.

Sikeresen visszatért a Földre az Orion 

A tervezett időben és helyen, a Csendes-óceánban landolva ért vissza a Földre a NASA Orion űrkapszulája, ezzel véget ért az amerikai űrhajózási hivatal új Hold-programjának első tesztrepülése.
A NASA új Hold-programja az Artemis, amelynek első, egyelőre ember nélküli repülése volt az Artemis I. Célja az űrhajó-kapszula tesztelése volt az emberrel teendő utazások előkészítésére. A rakétát, orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel és számos tudományos mérőeszközzel, november 16-án bocsátották fel a floridai Kennedy Űrközpontból. A tesztrepülés teljes költségvetése négymilliárd dollár (mintegy 1600 milliárd forint) volt. A NASA célja, hogy az évtized második felében újra ember léphessen a Holdra.

 

Megközelítette a Holdat az Orion űrhajó

Az Orion űrhajót az Artemis program keretében lőtték fel a múlt héten. A program célja ismét embert küldeni a Holdra.