Még az év vége előtt nagyszabású politikai gyűlést akar Kim Dzsongun észak-koreai vezető – jelentette be az ország hivatalos médiája csütörtökön.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea, Phenjan, gyűlés
Nagyszabású politikai gyűlést fog tartani Észak-Korea.
Fotó: KCNA / AFP

A kommunista állam vezetője a kormányzó Munkáspárt politikai bizottságának ülésén elnökölt, ahol a tagok áttekintették az állami politika végrehajtását 2022-ben, és úgy döntöttek, a párt központi bizottsága nagyszabású gyűlést tart decemberben. Az esemény időpontját még nem jelölték ki.

Az elmúlt években Kim Dzsongun a decemberi vagy januári eleji gyűléseken az államügyeket tekintette át, bemutatta a legfontosabb gazdasági és külpolitikai célokat, katonai fejlesztéseket.

Az újévi beszédeket 2020 óta nem tartja meg, ezeken a gyűléseken teszi meg a legfontosabb bejelentéseket.

A leendő diktátor hercegnői élete: Kim Dzsongun lányának eddig nem kellett szembenéznie az észak-koreai valósággal

Egy hete mutatta meg ország és világ előtt kislányát a kommunista vezető. Szakértők szerint ez egyértelmű üzenet, hogy őt szánja utódjának.

A szerdai phenjani találkozón Kim Dzsongun kitartott amellett, hogy mind a nemzetközi, mind a belső színtéren példátlan nehézségeket győzött le országa idén, hogy előrelépjen a fejlődésben, és emelje állama presztízsét és becsületét – írta a Koreai Központi Hírügynökség.

A jelentés szerint Kim Dzsongun szerdán nem beszélt arról, hogy mit vitatnak meg a párt plenáris ülésén, és sem Washingtonnal, sem Szöullal kapcsolatban nem tett bíráló megjegyzést, 2023-at pedig kulcsfontosságúnak nevezte a tavalyi pártkongresszuson kitűzött célok megvalósítása szempontjából.