Közélet

Orbán Viktor szerint húsz év kell a magyar futball talpra állásához

A magyar kormányfő a hetedik vb-döntőn szurkolt a helyszínen, amióta Jacques Chirac francia elnök 1998-ban meghívta őt.

Minden szempontból különleges, rendhagyó világbajnokság volt ez, olyan, amilyen még nem volt 

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjújába. A kormányfő a hetedik vb-döntőn szurkolt a helyszínen, amióta Jacques Chirac francia elnök 1998-ban meghívta őt.

France's President Emmanuel Macron (R) chats with Hungary's Primer Minister Vikor Orban as they wait for the start of the Qatar 2022 World Cup football final match between Argentina and France at Lusail Stadium in Lusail, north of Doha on December 18, 2022.
Fotó: AFP

A magyar kormányfő szerint sokan kritizálták a labdarugó-világbajnokságot vendégül látó katariakat, „részben persze irigységből is, amikor a vb költségeiről van szó”, de a miniszterelnök úgy látja, hogy „ezt a pénzt bármi másra is elkölthették volna, örüljünk, hogy a futballra költötték”.  

Orbán Viktor elmondta, hogy Katar Magyarország számára egy baráti ország, 

van jó néhány komoly befektetésük Budapesten, az Operaházzal szemben napokon belül megnyílik az Andrássy út 25. szám alatt álló Drechsler palotában, és a Mol Campust is magába foglaló BudaPart projektben is van katari tőke, illetve a magyar kormány megállapodást kötött a gázszállításról és pénzügyi együttműködésről is.

A magyar labdarúgás kapcsán azt mondta, hogy a rendszerváltozás után zavaros évtizedek jöttek, majd „2010-ben megindultunk kifelé az erdőből.”

„2016-ra újra kint voltunk az Eb-n, 2020–21-ben megint, közben fölverekedtük magunkat a Nemzetek Ligájában az A-ligába, ott is tudtunk maradni, most ki kell jutni a következő Eb-re, és aztán jöhet a vb. 

Legalább húsz évig mentünk befelé az erdőbe. Húsz évig tart, míg kijövünk belőle” 

– mondta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy azon az úton van a magyar futball, hogy „2030-ra a régi fényében ragyoghat”.  

A Liu fivérek távozásáról a kormányfő azt mondta, hogy a baj ott kezdődött, hogy nem tudták megtartani az eddigi mestert, Csing Csang Linát, vagy nem tudtak hozni a helyére egy ugyanolyan kvalitású mestert. Az már csak következmény, hogy a versenyzőknek menniük kell a mesterük után. „Most majd kiderül, hogy amíg ők a kirakatban beemelték a világ élvonalába a magyar korcsolyasportot, addig hátul, a műhelyben dolgoztak-e a szakemberek. Ha dolgoztak, akkor nem tűnünk el a korcsolyázás térképéről” – tette hozzá. 

 

katari vb Orbán Viktor
Kapcsolódó cikkek