Közélet

Túltolt aktivizmus: visszaütött a katari LMBTQ-harc a közel-keleti melegekre

A kritikusok szerint a nyugati aktivisták épp az ellenkezőjét érték el, mint szerették volna, immár azon muszlim országok is elfordultak a melegektől, ahol eddig toleránsabbak voltak.

Annak ellenére, hogy a játékok megkezdése előtt még a botrányoké volt a főszerep, végül szerencsére – minden idők legjobb döntője után – a fociról lesz emlékezetes a katari labdarúgó-világbajnokság. Pedig eleinte sokan szerették volna felhasználni a tornát arra is, hogy felhívják az emberi jogokra, különösen az LMBTQ-emberek jogaira a figyelmet. Ez valamilyen szinten sikerült is, főleg, miután a német válogatott is beállt a kezdeményezés mögé. Az aktivizmus azonban, mint ahogy a német csapat is, csúfosan leszerepelt, és épp az ellenkezőjét érte el. 

Germany v Japan - FIFA World Cup 2022 - Group E - Khalifa International Stadium German players cover their mouths as they pose for a team group ahead of the FIFA World Cup Group E match at the Khalifa International Stadium, Doha. Picture date: Wednesday November 23, 2022. (Photo by Mike Egerton/PA Images via Getty Images)
Fotó: Mike Egerton / PA Images

A DW című német lap szerint a nyugati aktivisták annyira túltolták a kampányukat, hogy az már épp az olyan muszlim országokban élő melegközösségekre üt vissza, ahol egészen mostanáig csendben tolerálták a másságot, vagy legalábbis nem volt a téma előtérben. 

Néhány hete Kuvaitban is fellángolt az LMBTQ-kérdés körüli vita, konkrétan kikezdtek egy gyorsétteremláncot, amiért az aktivisták által használt One Love, azaz egy szerelem felirattal reklámozta magát. Más kérdés, hogy 

a cég már a 90-es évek óta használja a szlogent, és elsősorban a rántott csirkére vonatkozik. A melegek iránt újonnan kirobbant ellenérzés miatt azonban kénytelenek voltak levenni. 

Irakban szintén petíciót indítottak decemberben, amelyben a homoszexualitással szembeni fellépésre szólítottak fel. Az egyik elindító konkrétan a katari vébén látottakat nevezte meg kiváltó oknak. 

Emiatt gondolják úgy sokan még a melegközösségekben is, hogy a katari tornán való fellépés nemhogy segített, sokkal inkább ártott az ügyüknek. 

Olyan közösségekre hívta fel ugyanis a figyelmet a közel-keleten, amelyeknek a tagjai szívesebben maradtak volna a háttérben, hiszen a lakosság többsége nem fogadja el az azonos neműek kapcsolatát.

Ők azok, akik eddig nyugodtan elmehettek zárt körben tunéziai melegbárokba vagy dubaji magánpartikra, most azonban minden szem rájuk, a közösségükre szegeződik. Ráadásul, mivel az aktivisták politikai témává tették a kérdést, a politikusok könnyen felhasználhatják az egészet azt hangoztatva, hogy a Nyugat ily módon próbál befolyást szerezni a régióban. 

Egy az Egyesült Államokban élő katari orvos – aki az első katari volt, aki nyíltan vállalta a másságát – szintén úgy látja, hogy a torna után távozó LMBTQ-aktivisták után volt hazájában elindult a melegeket célzó hatósági vegzálás. 

Szakértők szerint új megközelítés kell a témában, és nem tüntetésekkel, demonstrációkkal, erőből kell elérni a változást, hanem sokkal inkább párbeszéddel. 

„Nem az azonos nemű kapcsolatok legalizálását kell keresztülnyomni a muszlim országokon, hanem először azt kell elérni, hogy ezeket ne tiltsa törvény. Kis lépésekkel kell haladni, nem pedig ajtóstul rontani a házba” – mondta James M. Dorsey szingapúri egyetemi oktató. 

 

LMBTQ katari vb aktivisták
Kapcsolódó cikkek