Közélet

Pocsék állapotban van az orosz hadsereg, kirúghatták a tábornokot

Igor Girkin bevallása szerint két hónapot töltött a fronton, és úgy látja, hogy válságos a helyzet, teljes a fejetlenség és totál felkészületlenül ugrott be Oroszország a háborúba.

Sötét képet festett az orosz hadsereg állapotáról az egyik kirakatember, Igor Girkin. Az egykori orosz katona, aki 2014-ben kulcsszerepet játszott a Krím elcsatolásában és a szakadár hadseregek megszervezésében – ezenfelül az egyik legfőbb felelőse volt az Ukrajna felett lezuhant maláj utasszállító repülőgép lelövésében – bevallása szerint két hónapot töltött a fronton nemrég, és a brit hírszerzés szerint borzasztó állapotokról számolt be.

Fotó: Ministry of Defence of the Russian Federation (illusztráció)

Girkin szerint az orosz hadsereg szervezése válságban van, ráadásul az, amit látott, a védelem megszervezése – a legtöbb elfoglalt területen már csak védekezni képes az orosz sereg – véleménye szerint köszönőviszonyban sincs a modern hadviseléssel. 

 

A brit védelmi minisztérium ezek alapján megjegyezte: az elmúlt két napban egyre több helyről lehet hallani, hogy Valerij Geraszimov tábornokot, a hadsereg vezetőjét leválthatták a posztjáról. Ezt ugyanakkor hivatalosan senki sem erősítette meg Moszkvában. 

Az orosz katonák problémáira egyébként nemcsak Girkin, hanem az amerikai háborús agytröszt, az ISW értesülései szerint az orosz megmondóemberek is felhívták a figyelmet. Az orosz közösségi oldalakon egyre többen szólalnak fel az ellen, hogy 

a híradásokban csak makulátlan, tökéletes egyenruhában feszítő katonákat mutatnak, amellyel véleményük szerint a védelmi minisztérium csak elfedi a katonák gondjait.

Azzal ugyanis Oroszországban is tisztában vannak, hogy az ukrán háború nem áll jól számukra, és szinte a legalapvetőbb felszerelés nélkül mentek bele a katonáik a télbe. 

Az ISW egyébként az elemzésében arra is kitért, hogy Ukrajna továbbra sem számít arra, hogy Fehéroroszországból támadás érné az országot. Habár a belarusz katonaság nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett, amely során a folyókon való átkelést is gyakorolják, még nem áll olyan szinten a minszki haderő, hogy inváziót indítson. 

 

katonaság tábornok Oroszország hadsereg
Kapcsolódó cikkek