Navracsics Tibor, a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter kedden a közösségi oldalán közölte, hogy 09.30-kor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel sajtótájékoztatót tart. 

FRISSÍTÉS: Navracsics: Magyarország most már hozzáférhet az uniós forrásokhoz

Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közös sajtótájékoztatóján, miután Brüsszelben előző nap jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.

A rendkívüli sajtótájékoztató témája feltehetően az lesz, hogy az megállapodott a magyar kormánnyal a helyreállítási tervről. Korábban Navracsics és Gulyás novemberben tartott közös sajtótájékoztatót arról, hogy év végéig megszületnek a megállapodások, amelyek lehetővé teszik az uniós források megszerzését.

A Világgazdaság megírta, hogy az uniós nagykövetek egy döntéscsomag részeként hétfőn este 

jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet.

A hírt a cseh EU-elnökség Twitter-oldalán jelent meg. A részletek papírra vetése ezután történik meg. A rövid posztból 

nem derül ki, mikor számíthat Magyarország a helyreállítási programban Budapestnek jutó 5,8 milliárd euróra, de szerepel benne a kondicionalitás szó, amiből arra lehet következtetni, hogy a kifizetést valamilyen további feltételhez kötik.

Az Európai Bizottság korábban azt közölte, hogy a jogállamisági vitában vannak további elvárásai, miközben a magyar kormány azt hangoztatta, hogy már teljesítette a tavasz óta folyó vitában számára korábban szabott feltételeket. 

Lesz minimumadó

Továbbá este az Európai Unió Tanácsa hozzájárult, hogy a magyar iparűzési beleszámítson a globális minimumadóba – ez derült ki a Világgazdaság birtokába került hivatalos levélből

Ezt az Európai Unió Tanácsának főtitkársága jegyzi, és a leírtak értelmében 

a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

„Ez magyar siker” – értékeltek forrásaink. Ahogy arról lapunk korábban többször beszámolt, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetben (OECD) 137 ország állapodott meg arról, hogy 2022 végéig saját adószabályaiba is átülteti a globális minimumadót, 

ami egy 15 százalékos minimum-társaságiadókulccsal történne meg

a nagy multinacionális vállalatokra kivetve. Ezt az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén még az idén májusban megszavazták. 

Még finomítani kell a kilencedik szankciós csomagon

Még nem sikerült megállapodni a kilencedik uniós szankciócsomagról – jelentette be az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell. Elmondta, hogy 

vannak még tisztázásra váró kérdések, 

de azt fontosnak tartja, hogy a személyeket érintő intézkedésekről sikerült megegyezni. A szakminiszterek mintegy kétszáz orosz személyt, csoportot és szervezetet vehetnek fel a szankciós listára. 

Borrell közölte: még finomítani kell az Oroszországgal szemben bevezetendő kilencedik szankciós csomag egyes részeit, valamint azok lehetséges hatásait. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben közölte, hogy 

több személy törlését is kérte a jegyzékből, illetve azt is mondta, hogy a csomagban nem lesznek az energiaszektort érintő újabb intézkedések, valamint a szolgáltatásnyújtási tilalmat illetően is sikerült kivételként meghatároztatni a nukleáris energiát.