A társasjátékok már nagyon régóta népszerűek: a szenet nevű egyiptomi táblajáték már a predinasztikus Egyiptomban is ismert volt, vagyis abban az időszakban, mielőtt Narmer fáraó egyesítette volna Felső-Egyiptomot és Alsó-Egyiptomot, Kr. e. 3100 körül. Tekintve, hogy a társasjátékok ennyire népszerűek voltak és maradtak széles körben, nem meglepő, hogy egyes daraboknak sokkal nagyobb az értékük, mint az átlagos társasjátékoké – írja a Money Inc.

Gold,Luxury,Elegant,Chess,Horse,Piece,With,Black,Space,For
Fotó: Shutterstock

Íme, a valaha készült öt legdrágább társasjáték:

5. Royal Diamond sakk-készlet – 600 ezer dollár

A 2004-es Royal Diamond sakk-készletet a Charles Hollander cég készítette, melynek minden egyes bábuja 14 karátos fehér aranyból készült. A készlet közel 9900 fekete és fehér gyémántot tartalmaz. 

A Royal Diamond Chess készlet figuráin 30 mesterember dolgozott, összesen 4500 órát.

4. Art of War sakktábla – egymillió dollár

A sakkot viszonylag nemrég óta ismerik Kínában. Előtte a kínaiak a sakk rokonának tartott hsziang-csit (kínai sakkot), valamint a veicsit játszották, amelyet a nyugati országokban a japán go néven ismerhetnek. Mégis, nem fér kétség ahhoz, hogy Victor F. Scharstein Art of War sakk-készlete a kínai kultúrából merít ihletet, amit a kínai feliratok, valamint a bábuk egyértelmű kínai megjelenése is bizonyít. Az aranyból készült, nemes drágakövekkel díszített darabok megközelítőleg egymillió dolláros értéket képviselnek.

3. Arany Monopolyszett – kétmillió dollár

A Monopolynak számtalan változata jelent meg, bár egyik sem hasonlítható árban az Arany Monopoly készlethez, amelyet Sidney Mobell ékszerész készített a Parker Brothers amerikai játékgyártó cég megbízásából. A készlet 18 karátos arany és drágakövek, például rubinok, zafírok és gyémántok felhasználásával készült, ami megmagyarázza, miért becsülik a készlet értékét kétmillió dollárra.

2. Charles Hollander Ostábla – ötmillió dollár

Az ostábla (angol nevén backgammon) társasjáték már szintén nagyon régóta létezik. Úgy tartják, hogy csaknem öt évezreddel ezelőttre nyúlik vissza a története, ami olyan rekord, amelyet kevés társasjáték mondhat a magáénak. Ezzel együtt nehéz elképzelni, hogy sok olyan ostáblakészlet létezett, amely felérhet a Bernard Maquin tervezte alkotáshoz, amelynek becsült értéke ötmillió dollárra tehető. Ez jelentős részben az aranynak, az ezüstnek és a több mint 60 ezer fekete, fehér és sárga gyémántnak köszönhető.

1. Jewel Royale sakktábla – 9,8 millió dollár

A Jewel Royale sakktábla 9,8 millió dolláros árával a világ legdrágább társasjátéka. Ez talán nem meglepő, tekintve, hogy az alkotóelemei aranyból és platinából készültek, amelyeket rubinokkal, smaragdokkal, gyöngyökkel és számos más drágakővel díszítettek.