Londonban a rendőrség adatai szerint január és szeptember között 667 Rolex órát loptak el, a Patek Philippe márkából pedig 73 darabot – derül ki a Bloomberg cikkéből

Close-up,Of,The,Seller's,Hands,In,Gloves,Shows,The,Exclusive Close-up of the seller's hands in gloves shows the exclusive men's watch from the new collection in the luxury jewelry store
Fotó: Shutterstock

A rablások nem csak az utcákon fordultak el. A múlt héten az angol futballsztár, Raheem Sterling hazautazott Katarból, miután fegyveresek törtek be a London melletti házába, ahonnan 

egy 300 ezer fontos (több mint 145 millió forint) órakollekciót elloptak. 

Az angol profi kerékpáros, Mark Cavendish két Richard Mille karóráját is ellopták tavaly, amikor betörtek essexi otthonába.   

A rendőrség közlése szerint 

2022-ben egy Londonban ellopott luxusóra átlagos ára 9 ezer font (több mint 4 millió font) körül volt, szemben a korábbi évek 4-5 ezer fontnyi (1,9-2,4 millió forint) értékhez képest. 

A svájci LuxeConsult nevű cég szerint a közösségi oldalakon befutott influszerek luxusóráit könnyen beazonosítják a hozzáértő tolvajok is, nyilvános szerepléseiken már nem is hordják ezeket. A YouTube-on egyre több felvétel kering a nyilvános lopásokról: az egyiken az látszik, hogy egy motoros megáll egy luxusautó mellett, majd kalapáccsal betöri a jármű ablakát, hogy ellopja a sofőr óráját. Egy másikban egy házaspárt támadnak meg napközben London egyik előkelő részén.  

„Nagyon rossz kép alakult ki az emberekben. Nem tudom, hogy a gazdagok kevesebb órát hordanak-e, de egyre óvatosabbak lettek” – mondta Oliver Mueller, a LuxeConsult szakembere. Eddig viszonylag erősek maradtak a luxusórák eladásai, bár a legkeresettebb márkák, mint 

a Rolex, a Patek és Audemars Piguet órák árai március óta meredeken esnek a másodlagos piacon. 

A Svájci Óraipari Szövetség szerint tavaly a svájci óraexport 22,3 milliárd frankra (9,9 milliárd forint) emelkedett, és 2022-ben ismét rekordokat döntenek.  

Egy párizsi rendőrbiztos szerint a luxusórarablás idén nyáron 44 százalékkal csökkent az előző évhez képest, annak ellenére, hogy jelentősen megnövekedett a turisták száma. A helyi rendőrség január és augusztus között 175 óratolvajt fogott el, míg 2021 azonos időszakában ez a szám 85 volt. „A nyomozóink nagyon jól ismerik ezeket a bűnözőket és működésüket” – mondta Julien Herbaut, aki megjegyezte, hogy minél kevésbé tapasztalt tolvaj, annál erőszakosabb a rablás módja. Konkrét márkák megnevezése nélkül a biztos elmondta, hogy a francia rendőrség folyamatos párbeszédet folytat a vezető svájci óragyártókkal – valamint Olaszország és Spanyolország rendészeti tisztviselőivel is –, hogy megosszák a lopott árukkal és az illegális viszonteladói piaccal kapcsolatos értesüléseket.

Az óralopások száma nemcsak Európában ugrott meg: a Los Angeles megyei seriff osztálya szerint a régióban 206 lopás történt, legalább egy 5 ezer dolláros (1,9 millió forint) vagy annál magasabb értékű karórával az év elejétől november közepéig. Ez közel 30 százalékos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A rendőrség szervezett bandákat okolt a bűncselekményekért, és azt tanácsolta a lakosoknak, hogy kerüljék a drága kiegészítők nyilvános helyeken való viselését.