Precedenst teremthet egy 22 éves londoni nő pere az e-rollerek angliai szabályozásában. Giovanna Drago 2020 októberében egy kátyúba hajtott az elektromos rollerével az észak-londoni Barnetben. A balesetben eltört a bal térde, a rehabilitációja 20 hónapba telt. A nő 30 ezer fontos kártérítést követel a helyi hatóságoktól, amiért nem tartották karban az úttestet – írta meg a Daily Mail. A városrész tiltakozik, mivel Drago balesetét az okozta, hogy megsértette a közlekedési szabályokat.

Young,Woman,On,The,Electric,Scooter,On,The,Road,In young woman on the electric scooter on the road in autumn at sunset
Fotó: Shutterstock

Angliában jelenleg közúton kizárólag a közösségi, megosztóalkalmazáson bérelhető elektromos rollerekkel lehet közlekedni. Drago viszont a saját elektromos rollerét használta, ami szabályellenes.

A londoni hatóságok érvelése hasonló a magyar polgári törvénykönyvben megfogalmazott elvárható magatartás elvéhez. A magyar jogszabályok szerint felróható magatartására előnyök szerzése végett senki nem hivatkozhat – a szerk.

Drago ügye az első ilyen eset, amely bíró elé került az Egyesült Királyságban. 

A jogerős ítélet ezzel precedenst teremthet az országban.

Őrület, mennyivel ment a rolleres: még az autópályán is előzhetett volna!

A rendőrök visszaesőként előállították a 112 kilométer per órás sebességgel közlekedő férfit.

A Daily Mail azt írta, a bírósági meghallgatáson Drago elmondta, hogy nem volt tisztában vele, hogy jogszabályellenesen használta az e-rollert. Elmondta, hogy bukósisakot viselt, amikor balesetet szenvedett, és a nem lépte túl a megengedett sebességet. Elmondta, hogy az úton sötét volt, így nem láthatta a kátyút az út közepén. A baleset után hat hétig térdmerevítőt és mankót kellett használnia, a legtöbb tünete pedig 20 hónapig is kitartott. 

A nő szerint a balesetet az okozta, hogy a kerület vezetése nem tartotta karban az utakat.

A hatóságok szerint az utak megfelelő állapotban vannak ahhoz, hogy az engedélyezett járművek biztonságosan használhassák őket. Emellett a kerületet képviselő ügyvéd közölte, hogy Drago az Amazonról rendelte a rollert, a cég pedig rendszeresen tájékoztatja az ügyfeleit a termékei törvényes használatának szabályairól. Eszerint Dragónak tudnia kellett volna, hogy a rollerrel nem közlekedhet a közutakon.

Még ha a tanács hibás is az út karbantartásának elmulasztásában, a kártérítést ki kell zárni, mivel a sérülés saját jogellenes cselekedeteinek következménye

– érvelt az ügyvéd. Drago ügyvédje szerint ügyfele csak enyhe vétséget követett el, ezért a kerület vezetésének meg kell fizetnie a kártérítést.

A felperes által végzett tevékenység nem volt olyan súlyos vagy sértő a jog és a közrend szempontjából, hogy a bíróságnak ki kellene zárnia a kártérítés lehetőségét.