A megengedett óránkénti 25 kilométer helyett 112 kilométeres sebességgel közlekedett Brüsszel belterületén egy elektromos rolleres férfi, a rendőrök visszaesőként előállították – közölte a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap kedden.

A rolleres nem először lépte át durván a megengedett sebességet: 

a rendőrségi információk szerint már legalább két alkalommal száguldott az autók között 70, illetve 80 kilométeres sebességet meghaladva.

A hatóságok azt is közölték, hogy idén több mint ezer elektromos roller vezetője bizonyult szabálytalannak. Az ellenőrzések tanúsága szerint egy kisebb technikai átalakítás lehetővé teszi, hogy ezek a járművek akár óránként 100 kilométeres sebességnél is gyorsabban haladjanak.

A,Man,On,An,Electric,Scooter,Moves,Across,The,Road
Fotó: Shutterstock

Belgium július elsejétől országosan érvényes szabályozást vezetett be ezeknek a közlekedési eszközöknek a használatára. Ennek értelmében

a rollerek legfeljebb óránkénti 25 kilométeres sebességgel közlekedhetnek, és csak 16 éven felüliek használhatják őket. 

A rollert egyszerre csak egy ember használhatja, utast szállítani tilos.

A szabályok bevezetését elsősorban a balesetek számának növekedése indokolta. 2019-ben 59 rolleres balesetet regisztráltak, de ez a szám 2021-ben már 1022-re emelkedett, és közülük több halálos kimenetű volt. A közúti biztonságot értékelő friss felmérés szerint a rolleresek személyi sérüléssel járó baleseteinek száma idén már eddig több mint háromszorosára nőtt országszerte: 96-ról 296-ra.

Júniusban Olaszországban is új szabályokat vezettek be az elektromos rollerek használatára vonatkozóan, miután a városban számos balesetre és baleset közeli szituációra volt precedens.