Milyen üzlet az, hogy Brittney Grinert, egy kosárlabdázót, aki nyíltan gyűlöli hazánkat, kicserélik a »halál kereskedőjeként« ismert emberre, aki az egyik legnagyobb fegyverkereskedő a világon, és több tízezer halálesetért és szörnyű sérülésekért felelős

– írta Donald Trump a Truth Social platformjára. 

GRINER, Brittney; BUT, Viktor
Fotó: Jurij Kocsetkov / MTI / EPA

Brittney Griner kosárlabdázót csütörtökön szabadlábra helyezték Orszországban, miután a Biden-adminisztráció megegyezett Moszkvával arról, hogy a sportolót kiengedjék egy fegyverkereskedőért cserébe. Az amerikai sportolóra kábítószer-birtoklás vádjával kilenc és fél éves börtönbüntetést kértek Oroszországban. Griner februárban került börtönbe.

Miért nem szerepelt ebben a teljesen egyoldalú ügyletben az egykori tengerészgyalogos, Paul Whelan?

– írta a volt amerikai elnök. Whelon egykori amerikai tengerészgyalogos 16 éves börtönbüntetését tölti, miután kémkedéssel vádolták meg, amit az Egyesült Államok mai napig tagad. Azok, akik ismerik a szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat, azt mondják, hogy az oroszok megtagadták a férfi szabadon bocsátását. Az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyetlen orosz kém sincs az ő börtönükben, így senkivel sem tudnák kicserélni az amerikai férfit, akit 2018 decemberében egy moszkvai szállodában vették őrizetbe. 

Trump „buta és hazafiatlan szégyennek” nevezte a fogolycserét.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a pénteki biskeki sajtóértekezletén azt mondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (SZVR) és az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője közötti kapcsolatfelvételt Washington kezdeményezte. 

Lehetségesnek nevezte a folytatást, mint ahogy azt is, hogy a felek további fogolycserékben állapodjanak meg. 

Az orosz elnök arról is beszélt, hogy Oroszország helyesen cselekedett, amikor elindította a „különleges hadműveletet” Ukrajna ellen. Az elnök Merkelnek a Die Zeit című hetilapnak adott nyilatkozatára reagálva mondta ezt. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország a biztonsága szavatolásához fontolóra veheti, hogy átvegye az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját. „Először: az Egyesült Államoknak van egy elmélete a megelőző csapásról. Másodszor: egy lefegyverző csapásmérő rendszer fejlesztésén dolgoznak. Mi ez? Ez egy modern, csúcstechnológiai eszközökkel a vezetési pontok ellen végrehajtandó támadás, amely megfosztja az ellenséget az irányítórendszerektől” – mondta Putyin.