Közélet

Putyin azzal fenyeget, hogy csak azt fogja tenni, amit az USA szokott

Putyin: Oroszország átveheti az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját.

Oroszország biztonságának a szavatolásához fontolóra veheti, hogy átvegye az amerikaiaktól a „lefegyverző csapás” koncepcióját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki biskeki sajtótájékoztatóján.

putyin
Fotó: Dmitrij Azarov / AFP

„Először: az Egyesült Államoknak van egy elmélete a megelőző csapásról. Másodszor: egy lefegyverző csapásmérő rendszer fejlesztésén dolgoznak. Mi is ez? Ez egy modern, éltechnológiai eszközökkel a vezetési pontok ellen végrehajtandó támadás, amely megfosztja az ellenséget az irányítórendszerektől – mondta Putyin. – Ha már erről a lefegyverző csapásról beszélünk, talán el kellene gondolkodnunk azon, hogy átvegyük amerikai partnereink fejlesztéseit, és a biztonságuk szavatolására vonatkozó elképzeléseiket?” – tette fel a kérdést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország helyesen cselekedett, amikor elindította a „különleges hadműveletet”, mert Angela Merkel volt német kancellár nyilatkozata azt bizonyítja, hogy sem Ukrajna, sem a Nyugat nem gondolta komolyan a minszki megállapodás végrehajtását.

Az elnök Merkelnek a Die Zeit című hetilapnak adott nyilatkozatára reagálva mondta ezt. Az interjúban a volt német kormányfő elismerte, hogy az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre. Putyin szerint a történtek felvetették a bizalom kérdését, azt, hogy van-e kivel megállapodni, és lehet-e a megállapodásra garancia.

 

orosz ukrán háború megelőző csapás
Kapcsolódó cikkek