Az Európai Uniónak fontolóra kell vennie a szennyvizek – főképp a repülőtereken keletkező szennyvizek – ellenőrzését, hogy a Kínában tomboló járványhelyzet miatt fel lehessen fedezni az új variánsokat – mondta Stella Kyriakides, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa.

Az EU 27 tagállamának egészségügyi minisztereihez intézett levelében a biztos azt írta, hogy az uniónak nagyon ébernek kell lennie, mivel Kínára vonatkozóan meglehetősen kevés megbízható járványügyi és vizsgálati adat áll rendelkezésre – írja a France24.

BER Terminal 2
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Kyriakides azt tanácsolta a minisztereknek, hogy azonnal értékeljék a koronavírus genom-szekvenálásával kapcsolatos jelenlegi gyakorlatukat. 

Hozzátette, hogy fontos a szennyvizek, köztük a kulcsfontosságú repülőterek szennyvizeinek felügyeletét folytatni vagy megkezdeni.

Ha egy új variáns jelenik meg, a blokknak korán fel kell fedeznie azt, hogy gyorsan tudjon reagálni – írta a biztos.  Egy uniós forrás szerint az egészségügyi szakértők várhatóan a jövő héten tartanak válságkezelési ülést.

Az egészségügyi ügynöksége ugyanakkor egyelőre indokolatlannak tartja a Kínából érkező utazók kötelező Covid-szűrésének bevezetését.

Nagy ára lehet az újabb tétovázásnak: a fokozódó járvány ellenére sem tartja szükségesnek az egységes fellépést az EU

Az unió egyelőre nem tudja, hogy mit kezdjen az új kínai helyzettel.