Az Európai Bizottság egészségügyi biztonsági bizottsága csütörtökön ülést tartott a koronavírus ázsiai terjedése miatt. A testület egyelőre nem látja értelmét a szigorításnak, mivel a Kínában terjedő vírusvariáns most is megtalálható Európában.

asian chinese female doctor with PPE taking nasal swab from patient Coronavirus test. Medical worker in protective suite taking a swab for corona virus test, potentially infected woman rapid diagnostic test asian chinese female doctor with PPE taking mouth swab from patient Coronavirus test. Medical worker in protective suite taking a swab for corona virus test, potentially infected woman, covid-19- coronavirus
Olaszország, Japán és az Egyesült Államok is negatív Covid-tesztet követel meg a Kínából érkezőktől.
 Fotó: Edwin Tan

Ám továbbra is éberek maradunk, és szükség esetén készen állunk a vészfék használatára

– áll az Európai Bizottság közleményében.

Olaszország azonnal kötelező tesztelést írt elő a légi úton Kínából érkezőkkel szemben, miután szerdán Pekingből és Sanghajból Milánóba érkezett repülőkön a beutazó kínaiak közel feléről bebizonyosodott, hogy covidos. A levett mintákat megvizsgálják új vírusvariánsokra. Az eredmények függvényében döntenek arról, hogy szükséges-e szigorúbb fellépés. Habár az olasz lakosság 80 százaléka immunizált Covid ellen, ha új variáns jelenik meg, az kikerülheti az emberi szervezet immunrendszerét – írja a Bloomberg.

Az olasz állam az Európai Uniótól is sürgős és egységes fellépést vár az új kínai helyzet miatt. Giorgia Meloni miniszterelnök csütörtökön kifejtette, hogy az intézkedésük akkor válhat hatékonnyá, ha uniós szintre emelkedik. 

Ezt azért is kérhette, mert a schengeni övezetben ellenőrzés nélkül, szabadon lehet mozogni az országok közt. 

Az egészségügyi biztonsági bizottság szerint is a közös fellépés a célravezető, ennek érdekében csütörtöki közleményükben további megbeszéléseket helyeztek kilátásba, konkrét intézkedést azonban nem hoztak. A cél az lenne, hogy uniós szinten egységes fellépést dolgozzanak ki arra az esetre, ha a világ legnépesebb országában esetleg új variánsok jelennének meg – értesült az ABC News.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint semmi sem indokolja a kínai turisták tesztelését. Finnország, Franciaország és Németország sem tervez egyelőre szigorításokat az ázsiai országból érkezők kapcsán – írja a Financial Times.

A világ más részei viszont aggódva figyelik a kínai helyzetet. Az Egyesült Államok csak negatív teszt felmutatásával enged be Kínából érkezőket január 5-től. Japán ezt péntektől írja elő. Kínában december elején feloldották a Covid elleni intézkedések döntő többségét, ami miatt elszabadult a pokol az egészségügyben.