Az orosz–ukrán háború miatt nem lesznek újévi ünnepségek Varsóban, mert a főváros szerint nem helyénvaló a mostani helyzetben – írja a kárpátaljai Kárpáti Igaz Szó hírportál.

New,Year's,Eve,Celebrations,In,Warsaw,2019/2020
Varsóban idén is elmaradnak a rendezvények Fotó: Cezary Piwowarski/Getty Images

Brutális, véres háború dúl a szomszédunkban, a konfliktusban pedig ártatlan emberek halnak meg nap mint nap

 – fogalmazott Monika Beuth, a varsói városháza szóvivője. Szerinte ebben a légkörben nincs mit ünnepelni, így az ukrán néppel való szolidaritás miatt az idén sem lesznek szilveszteri rendezvények. A lengyel fővárosban korábban a koronavírus-járvány miatt maradtak el az ünnepségek. Beuth arra kérte a varsóiakat, hogy szilveszterkor ne használjanak petárdát és tűzijátékot, mert a robbanások hangja a háborúra emlékeztetheti a Varsóban tartózkodó 100 ezer ukrán menekültet, ami főleg a gyerekeknek okozhat traumát.

A helyi hatóságok pénzügyi indokokkal magyarázták a lépést, mivel az miatt csökkenteni kell a kiadásokat, valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a tűzijátékok miatt a háziállatok is pánikba esnek.

„Az emberek számára ez a néhány perces attrakció nem éri meg az állatok számára többórás traumát” – fejtette ki Renata Niewitecka, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke. Szerinte ez hatalmas stresszt jelent nekik, mivel az állatoknak különösen a hallásuk fejlettebb. Hozzátette: amikor a tűzijátékok és a petárdák felrobbannak, a házi kedvencek pánikba esnek, és megpróbálnak biztonságos, csendes, békés helyet keresni, sokszor pedig megszöknek. 

Engelszt támadták az ukránok

Az orosz hadsereg légvédelmi rendszere megsemmisített egy ukrán drónt a Szaratov megyei Engelsz fölött. Engelszben üzemel az orosz hadászati légierő gépeit állomásoztató repülőtér, amelyet ebben a hónapban kétszer is megtámadtak az ukrán erők drónokkal. Az oroszok szerint a támadókat lelőtték, a károk nem jelentősek.