Közélet

A finn kormányfő szerint csak a NATO-csatlakozással kerülhetik el, hogy Oroszország támadjon

Remélhetőleg a Nyugat megtanulta a leckét, hogyan bánjon Oroszországgal – jelentette ki Sanna Marin, a NATO-tagjelölt Finnország kormányfője a kedden Davosban megkezdődött Világgazdasági Fórumon (WEF).

Sanna Marin azt fejtegette, hogy amennyiben Ukrajna NATO-tag lenne, most nem lenne háború. Mint mondta, ez az oka annak is, hogy Finnország és Svédország tavaly felvételét kérte az észak-atlanti szövetségbe.

Sanna Marin a Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.
Fotó: AFP

Azért akarunk NATO-tagok lenni, mert soha többé nem akarunk háborút Finnországban. Egyszer már háborúban álltunk Oroszországgal

– mondta a finn kormányfő Fareed Zakaria amerikai újságírónak nyilatkozva.

Beszélt arról is, hogy amennyiben Oroszország győzelmet aratna Ukrajnában, az azt mutatná, hogy egy másik ország megtámadása természeti erőforrások megszerzésével vagy területi nyereséggel jár. 

Hangsúlyozta, hogy a nyugati demokráciáknak azt az üzenetet kell küldeniük Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy amíg szükséges, öt, tíz, akár tizenöt évig is támogatni fogják Ukrajnát, és nem állnak le ezzel. Hozzátette, hogy az ukránokon múlik, mikor állnak készen a tárgyalásokra egy békemegállapodás érdekében.

Egyre reménytelenebb a svéd és a finn NATO-csatlakozás

Svédországnak és Finnországnak körülbelül 130 terroristát kell kiutasítania vagy kiadatnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa NATO-csatlakozásukat – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn.

Sanna Marin szerint érdemes felidézni a 2014-es eseményeket is, amikor Oroszország megtámadta és elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. Úgy vélekedett, hogy amennyiben az EU akkor sokkal keményebben lép fel, jóval szigorúbb szankciókkal, eltérően alakult volna a történelem menete.


 

Finnország Sanna Marin NATO-csatlakozás
Kapcsolódó cikkek