Az államfő hangsúlyozta: különösen Stockholmtól várja el, hogy hatékonyabban lépjen fel azon „terrorcselekmények” ellen, amelyek hátterében Ankara szerint főként a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezet áll, amelyet Törökország mellett sok nyugati ország is terrorszervezetnek tart.

Turkish President Erdogan meets Swedish PM Ulf Kristersson
Recep Tayyip Erdogan török elnök és Ulf Kristersson svéd kormányfő.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Megmondtuk nekik, hogy ha nem adják át nekünk a terroristákat, mi sem tudjuk jóváhagyni NATO-csatlakozásukat a parlamentben

– szögezte le Erdogan, az 

Ulf Kristersson svéd kormányfővel novemberben tartott találkozóján elmondottakra utalva.

A török ratifikálást késleltetheti az is, hogy kurd tüntetők csütörtökön a török elnököt jelképező bábut lógattak fel Stockholmban. Ulf Kristersson akkor úgy vélte, Svédország NATO-csatlakozását akarták megakadályozni. Az ügyben Törökország vizsgálatot indított, tiltakozásul pedig lemondta a svéd parlamenti házelnök ankarai látogatását; Andreas Norlen így a török helyett a finn fővárosba látogatott hétfőn.

Hangsúlyoznunk kell, hogy Finnországban és Svédországban szólásszabadság van. Ezt nem tudjuk irányítani

– mondta Matti Vanhanen, Norlen finn kollégája közös sajtótájékoztatójukon.

Ukrán miniszter: Ukrajna gyakorlatilag már a tagja

Az ukrán védelmi miniszter azokkal a kijelentéseivel hergeli az oroszokat, hogy Ukrajna gyakorlatilag a NATO tagjává vált. Ezt azzal magyarázza Olekszij Reznikov, hogy a háborúban országa annyi támogatást kap a NATO-tagországoktól, hogy ez már szinte a szövetséghez tartozást jelenti. A nyugati államok eddig is óvatosak volt Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban, mivel az ország felvétele a szervezetbe a háború eszkalációjával lenne egyenértékű.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter a YLE helyi rádióadónak hétfőn azt mondta, szerinte Ankara követelése a „terroristák” kiadatására a múlt hét eseményeire adott reakcióként fogható fel.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a hétvégén figyelmeztetett, hogy Törökországnak a közelgő választások miatt fogytán az ideje a NATO-csatlakozás jóváhagyására.