A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem talált katonai felszerelést az ukrajnai nukleáris létesítményekben – jelentette ki Rafael Grossi, a szervezet főigazgatója kedden az Európai Parlament külügyi bizottságának meghallgatásán.

Fotó: Genya Savilov

Grossi ezzel cáfolta az orosz Külső Hírszerző Szolgálat hétfői bejelentését, amely szerint Ukrajna atomerőművek területén tárol nyugati országoktól kapott rakétákat és tüzérségi lőszert.

A főigazgató emlékeztetett: 

ez már a második alkalom, hogy a NAÜ-nek sikerült megcáfolnia a valótlan orosz állításokat, hogy tudniillik ezekben a létesítményekben veszélyes, illegális tevékenységek folynának.

Orosz vezetők novemberben arra figyelmezettek, hogy Ukrajna úgynevezett piszkos bombával készül támadást elkövetni, vagyis olyan robbanószerkezettel, amely hagyományos töltetet tartalmaz, ám radioaktív szennyezőanyagot szór szét. 

A NAÜ ezt követően alapos vizsgálatot folytatott, amelynek végén arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált helyszíneken nem volt nyoma nukleáris tevékenységnek, illetve radioaktív anyagoknak.

Grossi a múlt hét elején azért utazott Ukrajnába, hogy a NAÜ Csernobilban és három működő atomerőműben megszervezze a biztonsági szakértők állandó jelenlétét, amint azt december közepén a szervezet bejelentette. 

Az elképzelések szerint mintegy tucatnyi szakértő tartózkodna állandó jelleggel Ukrajnában, ami egyrészt az esetleges támadások kockázatának mérséklését szolgálja, másrészt a szakemberek jelentéseket tesznek majd a létesítmények biztonságosságáról, szükség esetén pedig műszaki támogatást nyújthatnak.