Összecsaptak a rendőrséggel Jair Bolsonaro brazil elnök hívei hétfő éjjel Brazíliavárosban, a tiltakozók a rendőrkapitányság épületét is megpróbálták elfoglalni. 

Fotó: Evaristo Sa / AFP

A megmozdulásokról a helyi sajtó is felvételeket tett közzé, 

több videó és kép pedig a közösségi médiára is felkerült.

A rendőrség kordonokat állított fel a rendőrkapitányságtól nem messze található hotel köré, melyben Bolsonaro utódja, a január 1-jén beiktatandó Luiz Inácio Lula da Silva szállt meg. Az épület fölött helyszíni beszámolók szerint helikopter is köröz. A következő kormányban az igazságügyi tárca élére kerülő Flávio Dino a sajtónak azt mondta, Lula biztonságban van, „semmilyen veszély nem fenyegeti”, továbbá elfogadhatatlannak nevezte a rendőrkapitányság ostromára tett kísérletet. 

A brazil hatóságok közölték, 

a tiltakozások azt követően robbantak ki, hogy a rendőrség le akart tartóztatni egy embert, aki részt vett egy korábbi, Bolsonaro melletti megmozduláson. Bolsonaro hívei az októberi elnökválasztás óta többször vonultak az utcára. 

A voksolás eredményét az elnök pártja, a Liberális Párt is megkérdőjelezte, arra hivatkozva, hogy „helyrehozhatatlan szabálytalanságokat” tapasztaltak az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre. 

Panaszt nyújtott be Bolsonaro az elnökválasztás miatt 

Bolsonaro panaszt nyújtott be a választási ügyekben illetékes bíróságon az elnökválasztási eredmények „rendkívüli ellenőrzését” szorgalmazva.

Bár a kérvényt november végén elutasították, Bolsonaro támogatóinak egy része továbbra sem ismeri el az elnök vereségét, és átállásra szólították fel a hadsereget.