Közélet

Az afrikai országok felé fordulnak az oroszok

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyhetes afrikai körutat tartott, amelynek az utolsó állomása Eritrea volt. Az afrikai állam külügyminisztere a közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy az ukrajnai háborúért az Egyesült Államok a felelős. Oroszország nemsokára Kínával és Dél-Afrikával fog közös hadgyakorlatot tartani.

Az eritreai külügyminiszter az Egyesült Államok politikáját tette felelőssé az ukrajnai háború kirobbanásáért Szergej Lavrov orosz külügyminiszter eritreai látogatásán – közölték hivatalosan a fővárosban, Aszmarában.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov and Eritrean Foreign Minister Osman Saleh Mohammed hold a joint press conference in Massawa on January 26, 2023. (Photo by Handout / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Foreign Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Oszman Szaleh csütörtökön azt mondta, az ukrajnai háború kirobbanásához 

az Egyesült Államoknak „a hegemóniára és féken tartásra irányuló, hosszú évtizedeken át folytatott nemtörődöm politikája” vezetett. 

Úgy vélte, Ukrajna egyben ürügye és áldozata is ennek az amerikai politikának.

Dagad a kijevi korrupciós botrány, Zelenszkij kemény fellépést ígért

Korrupcióellenes akciót indít Volodimir Zelenszkij, hogy kigyomlálja a politikai vezetésben burjánzó korrupciót. Már 11 tisztviselőnek kellett távoznia a posztjáról a botrány miatt. Az ügyben még az ukrán államfő bizalmasa, Kirilo Timosenko is érintett.

Eritrea az egyike azon néhány afrikai országnak, amely az Ukrajna ellen tavaly február végén indított orosz inváziót elítélő ENSZ-határozat ellen szavazott.

Az eritreai tájékoztatási miniszter csütörtök este közölte, hogy Szergej Lavrov megbeszélést folytatott Iszajasz Afeverki államfővel is, 

tanácskozásuk középpontjában az ukrajnai háború dinamikájának megvitatása állt. 

A tájékoztatás szerint a megbeszélések kiterjedtek a kétoldalú kapcsolatok erősítésére is az energetika, a bányászat, az információs technológia, az oktatás és az egészségügy területén.  

Lavrov egyhetes afrikai körútját a Dél-afrikai Köztársaságban kezdte. Pretoriában hétfőn a dél-afrikai külügyminiszter Oroszország barátjának nevezte országát, és azt mondta, a februárban esedékes dél-afrikai–orosz–kínai tengeri hadgyakorlat tovább erősítheti a három ország között fennálló baráti kapcsolatokat. Az afrikai vizit utolsó állomása volt Eritrea.

Lavrov látogatásaival egy időben magas rangú amerikai politikusok szintén feltűntek különböző afrikai országokban, 

hogy erősítsék az Egyesült Államok kapcsolatait a kontinensen.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek