Szombaton a kurdbarát tiltakozó tüntetésen a felszólalók egy nagy vörös transzparens előtt álltak, amelyen ez állt: „Mind a PKK vagyunk”, utalva a Törökországban, Svédországban, az Egyesült Államokban és más országokban betiltott Kurdisztáni Munkáspártra. A Törökország ellen szombaton Stockholmban tartott tiltakozáson Recep Tayyp Erdogan török elnök arcképét tartalmazó, földre terített molinón ugráltak a demonstrálók, akik egyébként NATO-ellenes transzparenseket is feltartottak.

Fotó: AFP

„Továbbra is ellenezzük Svédország NATO-jelöltségét” – mondta Thomas Pettersson, a NATO-ellenes Szövetség szóvivője és az egyik szervező a demonstráción Reutersnek.

A törökbarát tüntetők egy csoportja is találkozót tartott a nagykövetség előtt. Itt egy szélsőséges csoport is kapott engedélyt a rendőrségtől a demonstrációra. Ennek vezetője pedig egy Koránt égetett el, ami teljesen kiverte a biztosítékot a törökönél. Rasmus Paludan a Stram Kurs szélsőjobboldali dán politikai párt vezetője gyújtotta fel ezúttal is a Koránt. 

A svéd állampolgársággal is rendelkező Paludan korábban tüntetéssorozatot szervezett, amelyen elégette a Koránt, és tavaly emiatt egymás követő három éjszakán keresztül erőszakhullám söpört végig Svédországban. A szombati tiltakozáshoz a rendőrségtől kért engedélyében azt írta, hogy demonstrációját az iszlám ellen, valamint Tayyip Erdogan török ​​elnöknek a szólásszabadság befolyásolására tett kísérlete ellen szervezték Svédországban.

A török ​​külügyminisztérium arra kérte Svédországot, hogy foglaljon állást a szervezőkkel szemben, és felkérte az összes államot, hogy tegyenek konkrét intézkedéseket az iszlamofóbia ellen.

A török védelmi miniszter ma reggel mondta le a svéd kollégájával való találkozót, mondván a svédeknek meg kellett volna tenniük a szükséges dolgokat, intézkedniük kellett volna a Törökország által kért kérdésekben. Mivel nem tették a találkozó is okafogyottá vált – közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.