A januárban letartóztatott maffiafőnök, Messina Denaro harminc évig elkerülte a letartóztatást, noha a hírek szerint nem különösebben rejtőzködött a hatóságok elől. Mindezt azért tehette meg, mert szemben más vezetőkkel, vele kapcsolatban fennmaradt a maffia hírhedt hallgatást előíró kódja, az omerta.

In this photo illustration, a smartphone screen with live ITALY - 2023/01/16: In this photo illustration, a smartphone screen with live news from an Italian television channel about the arrest of fugitive Matteo Messina Denaro. Matteo Messina Denaro considered the head of the Cosa Nostra mafia organization, had been on the run for thirty years and was Italy's number one wanted man. (Photo Illustration by Vincenzo Nuzzolese/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Denaro letartóztatását az is nehezítette, hogy utoljára 1993-ban látták, így az otthonaként választott szicíliai kisvárosban sem feltétlenül ismerték fel illetéktelenek. A Cosa Nostra vezetője ugyanakkor nem lehetett teljesen ismeretlen a helyiek számára, hiszen alig pár percnyi autóútra lakott szülővárosától. Azonban a legtöbb embere hűséges maradt hozzá, akár azt követően is, hogy a hatóságok elcsípték őket.

Egy ügyész, aki évekig igyekezett elfogni a maffiavezért, arról számolt be, hogy hiába kapták el legalább kétszáz emberét, csak egyetlenegy volt hajlandó beszélni a rendőröknek vagy az ügyészeknek róla. 

A szomszédos szicíliai tartományokban, Palermóban vagy épp Agrigentóban ezzel szemben a maffiózók akár fele is árulóvá vált. 

Éppen ezért nem is úgy kapták el, hogy feldobták volna, hanem a  betegségét használták ellene.

A hatóságoknak feltűnt, hogy miközben Andrea Bonafede műtéten esett át, a telefonja a sziget másik részén volt aktív. Így jutottak el Denaróhoz, aki Bonafede nevén járt kórházi kezelésekre. Az egyébként büntetlen előéletű Bonafede ellen is vizsgálat indult, ahogy a maffiavezért kezelő orvos, Alfonso Tumbarello és az őt fuvarozó sofőr, Giovanni Luppino ellen is.

A legkeresettebb olasz bűnöző elkapását hátráltatta az is, hogy számos emberét azelőtt elkapták, hogy elvezette volna a hatóságokat a főnökhöz, ám a nyomozók szerint nem lehetett várni a letartóztatásukkal – írja a Reuters.

Az ügyészség szerint a maffiavezér számos olyan üzleti érdekeltséggel is rendelkezett, amelyek túlmentek a hagyományos maffiatevékenységeken, s amelyeket fehérgalléros dolgozók segítettek működtetni. Egy 2013-as, börtönben készült titkos felvételen az egykori főnökök főnöke, Salvatore Riina arról panaszkodott, hogy egykori mentoráltja megújulóenergia-projektekbe fektet ahelyett, hogy a hagyományos tevékenységekre fókuszálná a figyelmét. 

Ugyanakkor ez segíthette a rejtőzködést, hiszen a munkahelyek és üzleti lehetőségek megteremtésével a térségben védelmet élvezett.

A Cosa Nostra helyett itt a Ndrangheta: nem a maffia, talán még rosszabb

A minap elfogták Matteo Messina Denaro maffiafőnököt, és ezt a Cosa Nostra meggyengülésének jeleként ünnepli a nemzetközi média, kevesebb szó esik arról, hogy már rég megerősödött egy másik szicíliai bűnözőhálózat, a Ndrangheta. Ez nem a klasszikus maffia, de talán még rosszabb.