A korábbi kapcsolatfelvétel érdemi volt, ezért lehetséges egy újabb találkozó William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával – közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Chairman of the State Duma Sergey Yevgenyevich Naryshkin
Fotó: Herbert Oczeret

Az SZVR és a CIA első embere november 14-én Ankarában tartott két és fél órás megbeszélést, amelyet Nariskin tartalmasnak minősített. „Volt időnk sok mindent elmondani egymásnak, tisztázni az álláspontokat” – mondta az orosz kémfőnök, hozzátéve, hogy lehetségesnek tart Burnsszel egy újabb találkozót, amelynek időpontjáról azonban még meg kell állapodni. 

Nariskin ugyanakkor azzal vádolta a nyugati vezetőket, hogy akadályozzák az elmozdulást az Ukrajna körüli helyzetben. 

Azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti isztambuli tárgyalásokon tavaly tavasszal több kérdésben alapvető megállapodás született, azonban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azt mondta Ukrajnának, hogy nem lesz semmilyen béketárgyalás, sem béke, mivel ők több tízmilliárdot kifizettek, és továbbra is küldenek fegyvereket. Szerinte a nyugati hatalmak azt a feladatok szánját Ukrajnának, hogy harcoljon.

Közölte, hogy európai hivatali partnereivel is rendszeresen egyeztet telefonon, elsősorban Ukrajnával kapcsolatos témákról. A biztonsági szolgálatok közötti kapcsolattartásról és kommunikációs csatornákról további részletekbe nem bocsátkozott. Az állította, hogy Oroszországnak bizonyos értelemben sikerült csökkentenie azt a veszélyt, hogy Ukrajna piszkos bombát hozzon létre.

Lépéseink célja az volt, hogy megakadályozzuk az ukrán fél bizonyos munkálatait vagy szándékát egy piszkos bomba létrehozására, mi több, bevetésére

– mondta az SZVR igazgatója. Más országokról szólva az orosz és az iráni szakszolgálatok együttműködését összehangoltnak és perspektivikusnak minősítette. A Moszkva és Peking közötti kapcsolatok szintjét pedig példaértékűnek nevezte, hozzátéve, hogy a felek között nagy mennyiségű hírszerzési, műveleti és jelinformációs információcsere zajlik. Szerinte Oroszország és Kína közös állásponton van mind az államközi kapcsolatok általános fejlődése, mind a pedig világban zajló főbb globális események ügyében.