Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) szerint a műkorcsolyázó Kamila Valijeva nem követett el doppingvétséget. A 16 éves versenyző a tavaly februári, pekingi téli olimpián nyert az orosz csapattal, majd egyéniben negyedik lett, ám a két verseny között kiderült: egy 2021-es, decemberi doppingmintájában tiltott szert találtak. 

Fotó: AFP

Az ügy nagy vihart kavart, ám a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül engedélyezte számára a pekingi indulást egyéniben. A doppingbotrány hullámai azóta sem ültek el, és az első hivatalos végeredményre mostanáig kellett várni. A RUSADA álláspontja szerint Valijeva doppingszabályt sértett ugyan, de ez nem az ő hibája, illetve gondatlansága miatt történt. 

Valijeva azzal védekezett, hogy véletlenül bevette nagyapja szívgyógyszerét, emiatt lett pozitív a tesztje.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség ezért csak a mintavétel napján, 2021. december 25-én az országos bajnokságon elért eredményét törölte. A RUSADA döntését illetően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nemtetszésének adott kifejezést, egyúttal jelezte, élni fog a jogával, és fellebbezést nyújt be a CAS-hoz. Az Európa-bajnok sportoló tesztjének pozitív eredménye csak február 8-án került nyilvánosságra, egy nappal azt követően, hogy az akkor még 15 esztendős Valijeva aranyéremhez segítette az orosz csapatot a játékokon.

Doppingügye a pekingi olimpia legnagyobb botránya volt. Napokig nem lehetett tudni, hogy folytathatja-e a viadalt, végül a CAS – többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ellenében – helybenhagyta az Orosz Olimpiai Bizottság döntését, mellyel visszavonta Valijeva versenyengedélyének felfüggesztését. 

A fiatal korcsolyázó így egyéniben is jégre léphetett, de a történtek miatt nem tudott megfelelően koncentrálni, és csak negyedik lett.

A WADA már tavaly novemberben a CAS-hoz fordult a RUSADA  késlekedése miatt, és négy évre szóló eltiltást kért a fiatal orosz sportolóra. A botrány következtében a nemzetközi sportági szövetség tavaly júniusban úgy határozott, hogy fokozatosan 15-ről 17 évre emeli a minimumkorhatárt a felnőttversenyeken. A döntés szerint a 2023–2024-es idényben 16, a 2024–2025-ös szezonban pedig 17 év lesz az alsó korhatár. A következő, 2026-os téli olimpián így már csak a 17 évesnél idősebbek indulhatnak majd.