A holdújévi ünnepi utazások 74 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, miután a hatóságok eltörölték a szigorú Covid-korlátozásokat, amely három évig akadályozta az utazást – jelentette a Reuters. A holdújév az év legfontosabb ünnepe Kínában, amikor a tengerparti városokban dolgozó emberek hazalátogatnak szülővárosukba és falvakba, hogy a családjaikkal töltsék az ünnepeket.

TIANJIN, CHINA - 2021/08/19: A kid is playing the sand on the beach during the summer vacation.  Just before the school is open, the Chinese government has issued a series of policies to reduce the burden of students' extracurricular learning
Fotó: Getty Images

Becslések szerint 226 millió belföldi utazásra került sor  a pénteken véget ért ünnepi héten.

Ez majdnem kétszerese a tavalyi 130 millió belföldi utazásnak. A koronavírus-járvány előtti utolsó holdújévi ünnepekkor, 2019-ben mintegy 420 millió belföldi utazást regisztráltak. Ami a külföldi utazásokat illeti, a be- és kiutazások száma a tavalyi évhez képest 120,5 százalékkal, 2,88 millióra ugrott – közölte szombaton a kínai Nemzeti Bevándorlási Hivatal.

Kína december elején felhagyott a szigorú zéró-Covid járványpolitikával, miután országszerte tiltakozni kezdett a lakosság korlátozások ellen.