Közélet

Elkezdte gatyába rázni az orosz sereget Geraszimov: ugrott a szakáll és a mobiltelefon is

A brit hírszerzés értesülései szerint alaposan felrázza az elkényelmesedett katonaságot az új vezető.

Jelentős átalakításba kezdett az orosz hadseregnél az új vezető, Valerij Geraszimov tábornok. A brit hírszerzés értesülései szerint mostantól tilos nem megfelelő egyenruhában harcolni, és a civil járművek és a mobilok használatát is mellőzni kell, de ugrott a szakáll és a hosszú haj is. 

UNSPECIFIED, RUSSIA - DECEMBER 17: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Defence Minister Sergei Shoigu (L) and chief of the Russian General Staff Valery Gerasimov (R) during a visit by Russian President Putin to the joint headquarters of the military branches of the Russian armed forces involved in the 'special military operation' in Ukraine, at an unspecified location in Russia, on December 17, 2022.
Szergej Sojgu védelmi miniszer (balra) és Geraszimov tábornok. Fotó: Kremlin Press Office / Getty Images

Geraszimov kinevezését az év elején jelentette be Moszkva, a lépést mindkét fél másként értékelte. Az ukránok szerint a sikertelenség indokolta a cserét, ám az oroszok szerint csak egyszerű átszervezés zajlik. 

Az biztosnak tűnik, hogy Geraszimov alaposan felforgatta az elkényelmesedett katonák életét: a brit hírszerzés értesülései szerint az Ukrajnába vezényelt csapatoknál megtiltotta, hogy nem rendszeresített egyenruhában harcoljanak – a beszámolók szerint a hideg miatt sokan civil pulóvereket, kabátokat hordtak az oroszok közül, mert a hivatalos egyenruhában fáztak –, betiltotta a civil járművek és a mobiltelefonok használatát is, ezenfelül a hosszú haj és a szakáll is tilossá vált.  

Az új szabályok nem arattak osztatlan sikert a hadsereg tagjainak körében, különösen a szakadár Donyecki Népköztársaság katonái zúgolódnak a lépések ellen. Még a Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is élesen kritizálta a döntést, mondván: a háborúban a bátorság számít, nem az, hogy ki mennyire borostás. 

 

orosz-ukrán háború Geraszimov orosz katonák
Kapcsolódó cikkek