Közélet

Folyamatosan nő a Dnyipróban szétlőtt ház áldozatainak száma

Legalább kilenc, más beszámolók szerint már tizennégy holttest került elő a romok alól.

Hónapok óta nem volt olyan szörnyű rakétatámadás Ukrajnában, mint szombaton Dnyipróban. Eddig tizennégy, más beszámolók szerint tizennyolc holttestre bukkantak az Ukrajna középső részén fekvő Dnyipróban szétlőtt kilencemeletes bérház romjai között. Szombaton Oroszország két hullámban is rakétákat lőtt ki Ukrajnára, reggel után délután is. 

Consequences of Russian rocket attack on apartment block in Dnipro
Fotó: NurPhoto via AFP

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban a kilencemeletes lakóház részben összeomlott. Az áldozatok mellett többtucatnyian megsérültek, köztük gyermekek is – számolt be Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója. 

A mentőcsapatok egész éjjel dolgoztak a helyszínen, hogy túlélőket találjanak. Hajnalban sikerrel is jártak: egy nő kért segítséget a beomlott lakásából, őt sikerült élve kihúzniuk a tűzoltóknak és a katonáknak. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is közzétett egy videót közösségi oldalán a romokról. 

 

A támadás azért is különösen megdöbbentő, mert egy lakónegyedben történt, azaz kilométereken belül sehol sem található sem katonai célpont, sem pedig energetikai központ, így érthetetlen, miért lőttek ki erre a házra rakétát az oroszok. Egyes hírek szerint egyébként a támadó lövedéket Belaruszból indíthatták. 

 

orosz-ukrán háború Dnyipro rakétabecsapodás
Kapcsolódó cikkek