Közélet

Újra Kijevet rakétázzák az oroszok

Az ukránok szerint a polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett kár már 127 milliárd dollárra rúg.

Kritikus infrastruktúrát talált el Kijev Dnyiprovszkij negyedében egy orosz rakétatámadás szombat reggel – közölte az elnöki hivatal vezetőhelyettese, Kirilo Timosenko. A támadást a város katonai vezetése is megerősítette, ám részleteket nem közöltek.

Daily life in Kyiv amid Russia-Ukraine war
A képen egy korábbi Kijev elleni támadás eredményei láthatók
Fotó: Oleksii Chumachenko / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Vitalij Klicsko, a város polgármestere Telegram-csatornáján szintén beszámolt a robbanásokról, és mindenkit arra kért, hogy maradjon az óvóhelyeken. Hozzátette azt is, hogy a rakétából származó törmelék Nyugat-Kijevben, a Holoszivszki negyed nem lakóövezeti részén ért földet – írja a Reuters.

Oroszország október óta alkalmazza az ukrán energetikai infrastruktúrával szembeni tömeges támadásokat, ekkor lett az Ukrajnában zajló hadműveletek főparancsnoka Szergej Szurovikin, aki Szíriában sem volt tekintettel a civil és katonai célpontok közötti különbségekre, és aki a légierőnél kezdte a pályafutását. Noha a héten át kellett adnia a gyeplőt Valerij Geraszimov kezébe

a szombati bombázás azt sejteti, hogy nem lett drasztikus változás az orosz hadsereg stratégiájában.

Az infrastruktúrával szembeni orosz támadások korábban több áramszünetet okoztak Ukrajnában, de volt, hogy a vízellátás is szünetelt ezek eredményeként. A bombázások léptékét érzékelteti, hogy 

az ukrán polgári és kritikus infrastruktúrában keletkezett kár meghaladta a 127 milliárd dollárt Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese szerint.

A politikus erről az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról tartott ülésén beszélt, hozzátéve, hogy a háborút követően Ukrajna Európa legnagyobb építkezési területévé válik, ami széles körű lehetőségeket biztosít a nemzetközi partnerek számára a legjobb gyakorlatok alkalmazására a tervezés, az építőipar és a technológiatranszfer területén.

 

Kijev bombázás háborús bűnök
Kapcsolódó cikkek