Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint Ukrajna NATO-csatlakozása logikus következménye lehet az orosz inváziónak, ugyanakkor megismételte felhívását a konfliktus tárgyalásos megoldására. 

Fotó: Fabrice Coffrini

A semleges Ukrajna gondolata ilyen körülmények között már nem értelmes

– mondta a 99 éves egykori diplomata Davosban, a Világgazdasági Fórum éves találkozóján. Kissinger sokáig ellenezte Ukrajna tagságát a nemzetközi szervezetben, ám az elmúlt hónapokban enyhített az álláspontján. Hozzátette: hisz a Moszkvával folytatott párbeszéd fenntartásában és óva intett a Nyugat és Oroszország közötti közvetlen konfliktustól, valamint hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az eurázsiai ország visszatérhessen a nemzetközi rendszerbe – írja a Bloomberg.

Kissinger szerint mind az Egyesült Államok, mind Kína részéről konkrét lépésekre van szükség a világ két legnagyobb gazdasága közötti kapcsolatok javításához. Úgy vélekedett, hogy hosszabb távon Washingtonnak és Pekingnek mérlegelnie kell a két, nukleáris fegyverekkel ellátott, mesterségesintelligencia-képességeket is fejlesztő állam közötti konfliktus kockázatait.

A volt diplomata Tajvanról is beszélt: szerinte mindkét félnek kerülnie kell a közelgő leszámolásra utaló lépéseket, és a párbeszéd feltételeinek megteremtése érdekében hangnemet kell váltaniuk. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, ma a szaúdi külügyminiszter megvédte Davosban az olajkitermelés-csökkentést, míg Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a nyugat és kelet között kialakuló konfrontáció rossz a közép-európai régiónak, ezért a politikus a felek közötti kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.

Pénz, befolyás és hatalom – Ki mindenki vesz részt a davosi Világgazdasági Fórumon?

A világ döntéshozói e héten a svájci Davosban ülnek össze a Világgazdasági Fórum (WEF) találkozóján. Az üzleti és kormányzati vezetők éves rendezvénye jókora részvételre számít, mivel két év folyamatos fennakadás után most először tér vissza a hagyományos téli időpontjához. Szó lesz a világjárvány utóhatásairól, az ukrajnai háborúról és az előrelátható gazdasági változásokról is