Az olajár stabilitása azt mutatja, hogy a királyság helyes álláspontot képviselt az Egyesült Államokkal való vitájában, amikor tavaly az OPEC+ az olajkitermelés csökkentéséről döntött – jelentette ki a szaúdi külügyminiszter, Fejszal bin Farhan Al Szaúd az idei Világgazdasági Fórumon, Davosban.

Fotó: Michael Calabro / Világgazdasági Fórum

A tárcavezető szerint Rijádnak, a világ legnagyobb olajexportőrének a felelőssége, hogy továbbra is biztosítsa az olajár stabilitását.

Hozzátette: a sivatagi királyság erős kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenben muszáj egyetértenie Washingtonnal. Szerinte folyamatos a párbeszéd a Fehér Házzal, így a jövőben is megfogják oldani a felmerülő problémákat. A politikus kifejtette, hogy Szaúd-Arábia elkötelezett a tiszta energia jövője mellett, de ezzel egyidejűleg biztosítani kell a hagyományos energiaforrások megbízhatóságát is – írja a Reuters.

Beszélt a regionális riválisáról, Iránról is: elmodnta, hogy megtörtént a két ország közötti kapcsolatfelvétel, és igyekeznek párbeszédet folytatni Teheránnal, mivel a geopolitikai versengés helyett fontosabb a fejlődésre összpontosítani, amit érdemes a térségben mindenkinek megfontolnia, hogy elérjék a közös jólétet.

Szijjártó Péter Davosban: a hidegháború 2.0 fenyeget minket

A külgazdasági és külügyminiszter kedden Davosban beszélt. A tárcavezető elmondta, hogy hazánk egy kelet és nyugat között található ország, amely a világ tíz legnyitottabb gazdasága közé tartozik, és a térség jelenét nagyban befolyásolja a háború. Az, hogy a különböző blokkok, nyugat és kelet között konfrontáció alakult ki, nagyon rossz az egész közép-európai régió számára. Szijjártó a felek közötti kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.